Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 21. rujna 2021.

"Ovo su tri stvari koje NIKADA ne govorim svojoj djeci!"

Foto: Shutterstock ; savjeti za odgoj djece
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Lagali bismo kad bismo rekli da je odgoj djece lak zadatak, ali jedna je majka podijelila savjet koji bi ti mogao (barem malo) olakšati taj zahtjevan posao.

Majka troje djece Destini Ann, na društvenim je mrežama otkrila da nikada svojoj djeci ne govori tri stvari, koje vrlo često čuje od drugih roditelja. Destini Ann njeguje pozitivno roditeljstvo, a njezin je cilj pomoći roditeljima u izgradnji snažnih i zdravih odnosa s djecom. U odgoju se usredotočuje na pozitivnu disciplinu  i praktične alate koji pomažu djeci u razvoju. U nastavku pročitaj njezine savjete kada je riječ o odgoju djece. 

Možda te zanima... Što je pozitivna disciplina i zašto je djelotvornija od tradicionalne u odgoju djece Školarci

Izbjegavaj govoriti: "Ja sam odrasla osoba, ti si dijete."

Majka troje djece priznala je da izbjegava govoriti rečenice poput ovih: "ja sam velika, ti ​​si mali" ili "slušaj me jer sam ja tako rekla". Destini Ann rekla je da ne mora omalovažavati svoju djecu kako bi bila sigurna da je slušaju, rekavši da je zaista kreativnija od toga. "Umjesto toga reći ću nešto poput 'Možeš vjerovati mami, obećavam da ti čuvam leđa'", objasnila je. Na taj se način gradi odnos povjerenja između roditelja i djeteta. 

Izbjegavaj govoriti: "Prestani plakati".

Destini Ann izbjegava govoriti svojoj djeci da prestanu plakati jer je to nešto važno i u potpunosti normalno, te znamo da to rade i djeca i odrasli. "Ono što ću reći je: 'O dušo, zašto plačeš?' ili, još bolje 'Oh, plačeš, mogu li ti kako pomoći?'. " Iako je pitanje zašto dijete plače dobra opcija, Destini savjetuje roditeljima da se usredotoče na problem. Ova majka radije pita djecu što im treba, jer nas sama rečenica 'Što trebaš?' odmah tjera da se usredotočimo na to kako možemo riješiti problem. 

Možda te zanima... Treba li djecu tjerati da uvijek pospremaju igračke za sobom? Vrtić

Izbjegavaj govoriti: "Odlično si to napravio/la."

"Jako se trudim ne govoriti popularnu rečenicu "dobar posao!". Umjesto toga, želim im dati posebne razloge zašto sam ponosna na njih ili zašto mislim da su nešto učinili dobro", rekla je. "To pokazuje mojoj djeci da sam zaista prisutna, da osluškujem njihove potrebe i smatram da je to odlično za naš odnos. Primjerice, ako mi moje dijete donese sliku koju je upravo nacrtalo, umjesto da samo kažem:"Oh, dobro si obavila posao ", reći ću " Wow! Sviđa mi se kako si spojila ljubičastu i plavu boju. Prošli put si nacrtao samo jednog zečića, a danas si već dva. Predivno."

Destini Ann je objasnila da djeca shvaćaju kada njihove roditelje zaista zanima što su napravili, kada ih aktivno slušaju i obraćaju pažnju na detalje. Našim postupcima djeci dajemo do znanja da nam je zaista stalo i da smo prisutni.

Možda te zanima... 5 kratkih mudrosti japanskih roditelja u odgoju djece Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.