Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 14. siječnja 2022.

Oprost je važan za mentalno zdravlje. Evo kako djecu naučiti umijeću opraštanja

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Opraštanje je otpuštanje potrebe za osvetom i oslobađanje od negativnih misli i gorčine.

Mnogo je vrijednih životnih lekcija koje roditelji žele prenijeti svojoj djeci. Roditelji pokušavaju naučiti djecu ljubaznosti, empatiji i velikodušnosti. Nastoje ih naučiti kako vidjeti dobro u ljudima, čak i u onima koji nisu uvijek ljubazni prema njima. Međutim, neke od ovih lekcija lakše je prenijeti od drugih, a ponekad može biti teško naučiti dijete nekim stvarima s kojima se i odrasli muče, poput sposobnosti opraštanja.

Svatko će tijekom života biti povrijeđen, čak i ako se osoba  potom ispriča, i to može ostaviti traga. Međutim, ponekad nemili događaj može ostaviti toliki trag da je naše mentalno zdravlje pogođeno te stoga više ne živimo psihički zdravim i sretnim životom, jer ne možemo otpustiti bol i patnju koju je prouzročio netko drugi. Iako je teško, važno je učiti djecu da oproste i zaborave.

Možda te zanima... 10 najvećih pogrešaka u odgoju djece koje većina roditelja radi Roditelji

Što kažu istraživanja?

Prema Medical Xpressu, provode se istraživanja kako bi se sagledala djetetova sposobnost da nekome oprosti. Otkriveno je da, iako djeca imaju razvojne sposobnosti za opraštanje, postoji mnogo čimbenika u igri. Prvi je taj da je veća vjerojatnost da će djeca oprostiti nekome ako se ispriča za svoje postupke, a djeca imaju i sposobnost razlikovanja iskrene i neiskrene isprike, prenosi portal Moms. Jedno od važnih istraživanja na ovu temu objavljeno je u časopisu Journal of Experimental Psychology: General.

Bezuvjetni oprost

Ono što može biti nezgodno je to što roditelji možda ne žele da njihovo dijete svima oprosti, jer bi htjeli da se zauzme za sebe. Prema organizaciji All Pro Dad, takav pristup je pogrešan te se predlaže nastojanje da se oprosti bezuvjetno kako bi se dijete oslobodilo negativnih misli i osjećaja.

Kada razgovarate sa svojim djetetom o incidentu koji se dogodio i govorite o oprostu, pobrinite se da ono zna da se opraštanje ne odnosi na to tko je u pravu, a tko je u krivu, već na popravljanje odnosa i ispravljanje situacije, prenosi portal Moms.

Ohrabrite dijete na promjenu perspektive

Kako dijete postaje starije, sposobnije je razumjeti i shvatiti ideju da nešto vidi iz tuđe perspektive. Prema časopisu Mindful, ova vještina može biti korisna pri poučavanju opraštanja. Ako dijete dođe k vama zbog nečega što mu je učinilo drugo dijete, što ga je stvarno povrijedilo i razbjesnilo, najvažnije je saslušati ga, a zatim ponuditi priliku da razmisli o tome što se moglo dogoditi s druge strane.

Možda je drugo dijete imalo težak dan ili se ne osjeća dobro. Ovo nikada neće opravdati loše ponašanje, ali može im pomoći da zastanu i razmisle. Ako nakon toga nastupi isprika, veća je šansa da će dijete biti u stanju oprostiti. 

Možda te zanima... Želiš prestati vikati na svoju djecu? Probaj ova tri koraka Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.