Roditelji Sretna mama 11. siječnja 2022.

Tete imaju nezamijenjivu ulogu u odrastanju djevojčica, tvrdi psiholog

Foto: Shutterstock :Mama je pokazala s čime se igra njena 12-godišnja kćer pa izazvala lavinu oduševljenja
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjak za roditeljstvo tvrdi: U odrastanju djevojčica, tete su važne skoro kao mame!

Psiholog, autor brojnih knjiga i stručnjak za roditeljstvo Steve Biddulph tvrdi da su u životu svake djevojčice, tinejdžerice ili mlade žene tete jednako važne kao majke - čak i ako s njima nisu u krvnom srodstvu. On kaže da su djevojčice i tinejdžerice danas u doba društvenih mreža pod većim pritiskom nego ikad, pa uz roditelje trebaju i druge odrasle kojima se mogu obratiti za savjet ili pomoć.

Možda te zanima... Tete, ujne i strine trebamo slaviti svaki dan, one su SVE! Roditelji

Takvu ulogu, kaže, najbolje mogu ispuniti razne 'tete' - bilo da su sestre od mame ili tate, ili 'samo' obiteljske prijateljice: jedini je bitni 'preduvjet' da iskreno vole dijete. "Znamo da niti jedna 12-godišnjakinja ne želi biti baš poput svoje mame, pa su djevojčicama mame u nekim fazama odrastanja zadnje koje će poslušati", rekao je za Mirror. Naime, stručnjak smatra da tete za te djevojčice mogu biti 'stup mentalnog zdravlja' i važan oslonac u teškim trenutcima odrastanja.

Biddulph napominje da djevojčicama odrastanje može biti posebno teško, pogotovo ako nisu buntovne i otvorene, a svejedno se moraju izboriti za sve ono što žele, odnosno što ne žele. "Ako imate nećakinju ili kćerku bliskih prijatelja, pozovite je k sebi na spavanje ili na ručak bez roditelja", savjetuje on, jer svaka djevojčica koja tek treba postati mlada žena treba 'toplu' i blisku žensku osobu. 

"Na tim druženjima odrasla osoba treba djetetu postavljati suvisla pitanja o tome što želi jednog dana raditi i s čim se želi u budućnosti baviti, te joj dati savjete koje možda ne bi dobila od svoje majke - dodao je, ili će djevojke u protivnom savjete tražiti od svojih jednako neupućenih vršnjaka."

Jedno je sigurno, tete su najiskreniji prijatelji, dobri primjeri, pouzdani ljudi, najzabavniji suputnici i najbolji savjetnici. Ponekad popunjavaju praznine tamo gdje većina roditelja jednostavno ne može stići. 

Možda te zanima... Tete, ujne i strine su SVE, a znanost to može i dokazati Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.