Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 22. veljače 2023.

Odgojiteljica osmislila jedinstvenu Kućicu Smirilicu koja pomaže djeci nositi se s emocijama

Foto: Privatna arhiva
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kućica Smirilica je kutijica koja sadrži kreativne predmete, igre i prijedloge aktivnosti razigranih motiva za oslobađanje napetosti i poticanje samoregulacije djeteta

Tea Marija Šantić, odgojiteljica i psihoterapeutkinja, s puno znanja, truda i entuzijazma, stvorila je nešto originalno i jedinstveno što djeci pomaže da se lakše nose s nelagodnim emocijama i osnažuje emocionalnu inteligencije djece. Osmislila je jedinstveni proizvod namijenjen djeci - Kućica Smirilica.

Što je ''Kućica Smirilica'', kako je došla na ideju, na koji način djeluje i kako su roditelji i djeca zadovoljni njome ispričala je Tea Marija Šantić.

Odakle ideja za "Kućicu smirilicu"?

"Krenulo je tako što me kompleksna tema razumijevanja načina funkcioniranja individue, počevši od najranije dobi, počela zanimati vrlo rano. To je preraslo u trajnu strast istraživanja svega što utječe na ono što postanemo, izbora koje donosimo, mogućnosti za promjenu, osvještavanja autentičnih želja i potreba, te konačno preuzimanja odgovornosti za vlastiti život. Na to se nadovezalo razmišljanje - što ako od početka napravimo „posao“ kako treba i obraćamo se i pristupamo djetetu s punom pozornošću, ljubavlju i poštovanjem, bez projiciranja vlastitih nesigurnosti, želja i strahova u njega?", ispričala je Tea Marija. 

S takvim pristupom, mogli bismo biti puna podrška djetetu u istraživanju vlastitog puta i razvoja njegovih potencijala. To bi povećalo šanse da dijete vremenom izraste u samopouzdanu, empatičnu odraslu osobu, sposobnu za ostvarivanje bliskih i ispunjujućih odnosa. 

"Uvjerenje da je mentalna higijena od neizmjerne važnosti zbog čega je s emocionalnim opismenjavanjem važno krenuti čim prije dovelo je i do ideje za stvaranje alata za poticanje razvoja djece, - Kućice Smirilice. Djecu je potrebno naučiti socijalnim i emocionalnim vještinama jednako kao i čitanju i pisanju, no većina odraslih osoba treba dodatno znanje i vodstvo kako to postići. Kako bi to bilo moguće, važno je da i odrasli prošire svoje kapacitete", objašnjava Šantić.

mM: Što je Kućica Smirilica?

„Kućica Smirilica“ originalan je i jedinstven proizvod za potpomaganje samoregulacije, razvoj emocionalnih vještina i osnaživanje emocionalne inteligencije djeteta, a njena glavna zadaća je postupno prorađivanje i smirivanje nelagodnih emocija na siguran način i prijelaz iz stanja pobuđenosti u stanje otvorenosti za povezivanje i suradnju.

Sadržaji „Kućice Smirilice“ osmišljeni su tako da pružaju pozitivan model i konstruktivne načine upravljanja emocijama i time smanjuju impulzivne reakcije djeteta u budućnosti. Osim toga ona obuhvaća dodatne aktivnosti za poticanje i njegovanje i ostalih sastavnica emocionalne inteligencije, poput samosvijesti, unutarnje motivacije, empatije i socijalnih vještina. Kućica Smirilica namjenjena je djeci u dobi 3-9 godina. Sadržaji, aktivnosti i igre koje uključuje pogodni su za mlađu i stariju djecu uz podršku odraslih pri modeliranju kako koristiti kutijicu.

"Ono što je posebno značajno je da ''Kućica Smirilica"  to ostvaruje putem igre, odnosno kroz vrlo promišljene sadržaje ispunjene elementima bliskim djeci. To znači da istovremeno pobuđuje interes djeteta i pruža osjećaj ugode, što dijete prirodno motivira na (samoinicijativno) korištenje, objašnjava Tea Marija. 

Pored toga, jedna od njenih ključnih prednosti upravo je mogućnost trenutačne upotrebe u izazovnim situacijama koje dijete proživljava zbog okupljenosti konkretnih sadržaja na jednom mjestu, odnosno praktičnosti.

"Kontinuiranim i dosljednim korištenjem „Kućice Smirilice“, dijete kreira nova, pozitivna iskustva uslijed proživljavanja izazovnih situacija. Time jača kapacitet za nošenje s nadolazećim frustracijama i jača psihološku otpornost, koju mnogobrojna istraživanja ističu kao važan prediktor uspješnosti i zadovoljstva kasnije u životu", kaže Tea Marija. 

mM: Zašto baš kućica?

Simbolično, kuća predstavlja poznatu i sigurnu bazu, na čiju se pomisao javlja osjećaj pouzdanosti, povjerenja i zaštite. Kuća je poput utočišta gdje se vraćamo kada nemir u nama izazovu vanjske situacije i izazovi s kojima se teže nosimo. Upravo tako zamišljena je i Kućica Smirilica, kojoj se djeca mogu uvijek vratiti, te čije prisustvo pomaže proraditi, savladati i regulirati nelagodne emocije.

mM: Na koji način djeluje "Kućica Smirilica"?

Kako bi se dijete vratilo u stanje ravnoteže i susretljivosti, potrebno je smiriti stanje pobuđenosti. Glavna je zadaća Kućice smirilice upravo potaknuti smirivanje pobuđenosti i omogućiti lakše povezivanje s djetetom. Način na koji to čini je povećavajući razumijevanje djeteta onoga što se u njemu događa i pružajući konkretne predmete za proradu raznih emocija. Značajno je da Kućica Smirilica to ostvaruje putem igre, odnosno kroz vrlo promišljene sadržaje ispunjene elementima bliskim djeci. To znači da istovremeno pobuđuje interes djeteta i pruža osjećaj ugode. Neke od značajki sadržaja: oslobađanje napetosti, pobuđuju znatiželju i maštu, potiču razmišljanje, pružaju ugodu.

mM: Što se sve nalazi u Kućici Smirilici?

Kućica Smirilica sadrži 11 kreativnih poticaja u obliku predmeta, aktivnosti i igara za potpomaganje samoregulacije djeteta. To su:

“Gnječko”- antistresni/relaksacijski alat koji se koristi kao sigurno sredstvo za otpuštanje napetosti i nakupljene energije fizičkim gnječenjem i pritiskanjem

"Olujko“- relaksacijska senzorna bočica koja kroz metaforički vizualno privlačan prikaz djetetu dočarava njegove emocije i pobuđena stanja kroz koje prolazi i uči dijete samopomoći potičući na svjesno disanje dok gleda kako se šljokice sliježu

“Pločko"- dvostrana ploča s magnetnom stranom za crtanje kredom s jedne i slaganje dijelova magnetne slagalice s druge strane. Slagalica potiče izvršne funkcije mozga i preusmjerava pažnju djeteta na konstruktivan način, a bojanje i šaranje kredama pomaže otpuštanju napetosti, stresa i opuštanju djeteta.

"Živko" kartice- vizualni prijedlozi motoričkih i mirnijih aktivnosti za oslobađanje napetosti i smirivanje pobuđenosti djeteta

"Sporko Balonko”- sadržaj koji potiče dijete na relaksacijsku tehniku sporog/ dubokog udisanja i izdisanja

"Šarenko"- listovi za bojanje i originalne ilustracije povezane temom sigurnosti i stabilnosti doma. Listovi su ujedno i "puzzle" čije spajanje dijelova daje sliku veće cjeline

“Kišica”- predmet koji simulira zvuk kiše i potiče dijete na svjesno obraćanje pažnje na zvuk i tako na konstruktivan način preusmjerava njegovu pažnju (pogodno i za osmišljavanje vlastitog ritma djeteta)

“Kreativko"- kreativna vrećica ispunjena različitim, djeci privlačnim sadržajima koji se mogu spajati i kombinirati na razne načine u kreativne rukotvorine

"Osjećajko" - ilustrirana knjižica u kojoj se nalaze priče koje upoznaju djecu s emocijama koje im se mogu javiti i nudi ideje za njihovu proradu pomoću sadržaja KS

"Knjižica dodatnih aktivnosti"- u ovoj knjižici nalaze se dodatne igre i aktivnosti za osnaživanje emocionalne inteligencije, poput uputa za vođenje progresivne mišićne relaksacije, igre upoznavanja sbe i sl.

"Maštarić Svaštarić"- plastelin čije pritiskanje i gnječenje omogućava otpuštanje napetosti i nakupljene energije na siguran način, okupira fokus i pažnju, te pruža osjećaj moći i kontrole djeteta.

Kako se još više približiti potrebama djeteta i učiniti ovaj jedinstveni alat što prikladnijm i funkcionalnijim za korištenje, Tea Marija je osmislila i "Kućicu Smirilicu - mini ruksak“

Kućica smirila je dobila i još jedno novo izdanje „Kućica Smirilica - mini ruksak“! U ovom posebno dizajniranom dječjem ruksaku, dolazi svih 11 originalnih sadržaja prve verzije Kućice Smirilice. Dijete ruksak može ponijeti sa sobom gdje god išlo, primjerice kod odlaska liječniku, na nova i nepoznata mjesta koja mogu izazivati anksioznost u njemu i ondje posegnuti za svojim posebnim pomoćnicima pri regulaciji emocija.

Kako bi ovo imalo smisla, dijete je prethodno potrebno upoznati sa svim predmetima, igrama i aktivnosti Kućice Smirilice i proći ih prema prijedlogu uputa u knjižici ili na alternativan način.

mM: Kakve su reakcije djece i roditelja?

Povratne informacije roditelja su zaista pozitivne, inspirativne i motivirajuće. Naravno, najveći utisak ostavljaju iskreni i simpatični komentari djece koji su prirodno vrlo znatiželjni kada im roditelj ili odrasla osoba predstavlja Kućicu Smirilicu, obzirom da nije vrsta “igračke” s kakvom se obično susreću. Ono što je fascinantno i odličan primjer kako djeca po modelu uče kako vrlo brzo prihvate i usvoje elemente Kućice i način korištenja ovisno o tome kako im roditelji predstave, ali također, kao što je djeci svojstveno, imaju vlastite asocijacije i ideje i tako vlastitom maštom individualiziraju i proširuju mogućnosti korištenja Kućice Smirilice.

mM: Koji je djeci najomiljeniji predmet iz Kućice?

Djeci omiljen predmet je „Gnječko“, iz više razloga - jedan je taj što ga najlakše mogu „oživjeti“ zbog njegovog simpatičnog lica i raščupane kose i na taj način se povezati s njim kao živim bićem nalik njima, a istovremeno se može pritiskati i gnječiti, što im je senzorno vrlo ugodno i na taj način mogu otpustiti napetost. Pritom također mogu praviti razne oblike od njega, rastezati ga u svim mogućim smjerovima i mogućnost te slobode odabira i nesputanost djeluje na djecu vrlo oslobađajuće i rasterećujuće. Ujedno redovito postavljaju pitanja od čega je napravljen!

Možda te zanima... Kako pomoći djeci da se nose s emocijama ovisno o dobi? Vrtić
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.