Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 14. travnja 2018.

Djeca vas ne vole? Vjerojatno jer misle da ste ružni

djevojčica sramežljivost
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje možda ima odgovor na pitanje zašto djeca vjeruje i vole neke ljude, a od drugih bježe. Ovisno o tome kako djeca reagiraju na vas, ovo bi mogla biti dobra ili loša vijest

Jeste li se ikad zapitali zašto vaše dijete ima osmijeh od uha do uha kad vidi neke ljude, dok pojava nekih drugih ljudi u njima izaziva nervozu i plač? Djeca su iskrena i ne skrivaju što misle. Što ponekad može biti i neugodno, ali i smiješno. Bilo kako bilo, djeca su iskrena u izražavanju svog mišljenja.

bebe, igracke Možda te zanima... Bebe više vole one koji su im slični Beba

Ako ste djeci privlačni, vjeruju vam

U studiji objavljenoj u Frontiers of Psychology, kineski istraživači proučavali su razvojne promjene u dječjoj sposobnosti da donose pouzdane procjene bazirane na licima i odnosu između dječje percepcije tko je pouzdan i ljepote lica. Drugim riječima, ako ste djeci privlačni, sviđate im se i vjeruju vam.

Djeca više vjeruju lijepim ljudima

Proučavali su 101 dijete u dobi između osam i dvanaest godina usporedno s 37 studenata. Upitali su da ocjene pouzdanost 200 lica. Zatim su ocjenjivali koliko su njihova lica privlačna. Kod studenata, suglasnost između pouzdanosti i privlačnosti povećava se s dobi. Djeca su, međutim, bila puno više dosljedna.  

dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Ovi rezultati ukazuju kako se mišljenje o svojstvima ličnosti na temelju lica, razvija kroz djetinjstvo i da, kao i odrasli, djeca mogu gledati na ljepotu lica kao istraživački signal da je stranac vrijedan povjerenja i pouzdan", piše u studiji. Ukratko, što ste atraktivniji, drugima izgledate i pouzdaniji.

beba naočale Možda te zanima... Pazite što radite: vaša beba je oštar sudac! Beba

Životna lekcija koju smo svi naučili je da ne treba suditi o knjizi prema koricama. A to trebamo naučiti i svoju djecu.

Lijepe žene češće rađaju djevojčice

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.