Beba Razvoj u 1. godini 05. ožujka 2016.

Pazite što radite: vaša beba je oštar sudac!

beba naočale
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe više vole dobre ljude od onih koji su problematičnog ponašanja, pokazala je studija. Bebe će čak prije prihvatiti osobe čije je ponašanje zaslužilo samo ukor, od onih asocijalnog ponašanja

Bebe pokazuju urođeni osjećaj za pravdu. I to već u osmom mjesecu života. Rezultati su to najnovijeg istraživanja provedenog na Sveučilištu British Columbia. Studija je pokazala da bebe više vole dobre ljude od onih koji su problematičnog ponašanja. Bebe će čak prije prihvatiti osobe čije je ponašanje zaslužilo samo ukor, od onih potpuno asocijalnog ponašanja.

"Odrasli nečije ponašanje stavljaju u kontekst, odnosno traže objašnjenje za takvo ponašanje", tvrdi profesor psihologije Kiley Hamlin, koji je proveo istraživanje. Naime, odrasli uzimaju u obzir čin koji se obično smatra društveno neprihvatljivim dok osuđuju ‘počinitelja’. Naime, možda bi pod pravim okolnostima ista osoba učinila dobru stvar. Istraživanjem se željelo vidjeti mogu li bebe prepoznati dobro od lošeg ponašanja u sličnim situacijama.

Prepoznaju manje zlo

Osmomjesečnim bebama prikazano je nekoliko lutkarskih igrokaza. U prva dva igrokaza lutka pokušava otvoriti kutiju, a pomaže joj druga. Zadatak im otežava zla lutka. Kasnije su bebama dali da izaberu između dobre i loše lutke. S velikom prednosti pobijedila je dobra. U trećem igrokazu lutka lopov je uzela loptu zloj lutki. Bebe su pokazale više simpatije prema lopovu nego prema zlici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.