Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 29. ožujka 2016.

Djeca rano nauče kome mogu vjerovati

bebe djecea
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca inače oponašaju glasove, izraz lica ili postupke odraslih, ali djeca starosti od trinaest do šesnaest mjeseci često neće to činiti ukoliko je u pitanju osoba koja ih je prethodno prevarila

Djeca već u najmlađem uzrastu uče na temelju iskustva kome mogu vjerovati, a kome ne, pa će mnoga od njih jednom nasjesti na neki trik odraslih, ali više puta neće, utvrdili su kanadski stručnjaci s montrealskog Sveučilišta Concordia. Iako inače oponašaju glasove, izraz lica ili postupke odraslih, djeca starosti od trinaest do šesnaest mjeseci često neće to činiti ukoliko je u pitanju osoba koja ih je prethodno prevarila, utvrdio je kanadski tim, kojim je rukovodila psihologinja Diane Paulen-Dibua, prenosi AFP.

Ako ih prevarite, više vam ne vjeruju

Demonstratori su pred djecom navedenog uzrasta zavirivali u kutije s izrazom uzbuđenja na licu, a potom su i djeca pozvana da pogledaju unutra. U nekim od kutija je zaista bilo igračaka, ali su neke druge bile prazne. Potom su isti demonstratori palili rasvjetu pritiskujući prekidač čelom, a ne rukom.

Kada su i djeca pozvana da to ponove, samo je 34 posto imitiralo čovjeka koje ih je prethodno 'prevario', dok je to učinio 61 posto mališana čiji se demonstrator u prethodnom zadatku pokazao pouzdanim.

Bebe više vole one koji su im slični

Već s osam mjeseci bebe razumiju društvena pravila

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.