Roditelji Sretna mama 28. rujna 2016.

Ne skrivajte suze pred djecom

mama, tužna, dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nijedan roditelj pred svojom djecom ne želi pokazati slabost i nemoć, ali ponekad su suze neizbježne. Što učiniti u takvoj situaciji?

Djeca se u teškim situacijama snađu puno bolje nego što roditelji to misle. Ako zaplačete u prisustvu djeteta ili na drugi način pokazujete svoju nemoć, možete biti uvjereni da ono to razumije puno bolje nego što mislite. Naravno, u tom slučaju prva djetetova reakcija može biti strah ili plač.

Pokažite djetetu svoju sreću, ali i ljutnju i tugu

Psiholozi savjetuju da u takvom trenutku ne sakrivate suze pred djetetom. Ako mu uporno govorite da je sve u redu, može steći pogrešnu sliku, što može za njega biti i stresnije od suočavanja s istinom. Recite djetetu zašto ste tužni, objasnite mu da i odrasli ponekad plaču i da to nije ništa strašno. Pritom pazite da ga ne opterećujete problemima s kojima se još ne može nositi. Recite mu i da ćete problem sami riješiti i da ne brine.

10 načela svjesnog roditeljstva

Time djetetu poručujete da prihvaćate odgovornost za svoje ponašanje. Iako ste tužni i plačete, to nije ništa loše. Dijete će znati da su ponekad u obitelji prisutni i tužni trenuci, koji su prolazni. I tada je obitelj povezana i zajedno rješava problem. To je za dijete najvažniji oslonac.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.