Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 25. siječnja 2022.

Ljubomora između braće i sestara: Kako je spriječiti i kako se ponašati?

Foto: Shutterstock Odgoj danas,
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prikupili smo praktične savjete kojima možete spriječiti ljubomoru među svojom djecom i želimo ih podijeliti s vama!

Ljubomora braće i sestara može uzrokovati agresivno i nasilno ponašanje među njima, tvrde istraživanja. Iako je ljubomora kod braće i sestara prilično raširena pojava i mnoga djeca prolaze kroz to razdoblje, postoje metode kojima roditelji mogu spriječiti pojavu ljubomore između djece.

Ako jedno dijete uspoređujete s drugim to kod njih može izazvati osjećaj da nekoga više volite. Također, nikad ne tražite krivca nego jednako podijelite odgovornost i pokažite im kakav je blagoslov imati brata ili sestru.

 U nastavku otkrivamo osam načina kako pomoći djetetu da prevlada svoju ljubomoru na brata ili sestru

Možda te zanima... Trebaju li starija djeca čuvati svoju braću i/ili sestre? Školarci

Prihvatite djetetove emocije

Psiholozi kažu da je vitalno priznati dječje emocije. Vi kao roditelj morate prihvatiti da vaše dijete može biti ljuto, ljubomorno ili tužno, piše Bright Side. Morate objasniti svojoj djeci da je normalno osjećati negativne emocije i naučiti ih kako se nositi s negativnošću.

Provodite nasamo vrijeme s njima

Ako primijetite da dijete osjeća da mu ne posvećujete dovoljno pažnje, psiholozi predlažu da izdvojite vrijeme provedete samo za vas dvoje. Psiholozi predlažu određivanje datuma samo za vas dvoje. Unaprijed odaberite datum, kako bi se dijete moglo veseliti datumu.

Nemojte ih uspoređivati

Nikad ne uspoređujte braću i sestre. Ako jedno dijete uspoređujete s drugim to može kod njih izazvati osjećaj da nekoga više volite. Osim što će izazvati ljubomoru može potkopati njihovo samopoštovanje i potaknuti tjeskobu. 

Smijeh je lijek!

Smijeh ima brojne zdravstvene benefite! Između ostalog, može smanjiti razinu tjeskobe. Psiholozi predlažu korištenje ovog alata za rješavanje ljubomore između braće i sestara, piše BrightSide. Kad se neko od vaše djece osjeća ljubomorno, preusmjerite njegovu pažnju nasmijavajući ih. Učinit će ih manje tjeskobnima i ljubomoru zamijenite zabavnom.

Riješite se rodne pristranosti

Roditelji se prema djeci često ponašaju različito ovisno o  spolu. Od djevojčica se očekuje da budu sramežljive i lijepe, a od dječaka da budu jake i da ne izražavaju svoje osjećaje. Ali, ako ne dopustite sinu da se igra istom igračkom kao i vaša kći,  dječak može početi postati ljubomoran.

Podjednako podijelite odgovornosti

Ako se djeca potuku ili posvađaju, ne može samo jedno biti krivo. Stručnjaci predlažu da roditelji istraže srž sukoba i natjeraju obje strane da se suoče s odgovornostima za svoje postupke.

Bez krivnje!

Pokušajte ne ograničavati jedno dijete zbog drugog i pažljivo birajte riječi. Na primjer, nemojte djetetu reći da se ne može igrati jer brat ili sestra spavaju. Umjesto toga, osmislite neku mirnu aktivnost, poput slikanja.

Pokažite im kako je sjajno imati brata ili sestru

Brižni odnos između njih možete motivirati čitanjem knjiga i pokazivanjem crtića o tome kako je sjajno imati braću i sestre, savjetuju učitelji. Također, uvijek je dobro djeci pokazati vlastitim primjerom koliko je lijepo imati brata ili sestru. 

Možda te zanima... Najveće prednosti i mane velike dobne razlike između djece Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.