Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 07. studenoga 2016.

4 načina kako prekinuti dječju svađu

braća svađa dječja
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina braće i sestara u dječjoj dobi ulazi u neku vrstu sukoba. Kao roditelj pokušajte biti posrednik u tim svađama, a ne sudac

Neke svađe su sastavni dio našeg života. Na kraju krajeva, djeca ipak uče kako međusobno razviti odnose. Kada do svađe ipak dođe, važno je da je brzo prekinete dok netko ne bude povrijeđen, onda se pozabavite s uzrocima svađe na konstruktivan način.

1. Prekinite svađu prije nego što nastupi plakanje 

Ovo će možda značiti da ćete u nekim situacijama morati fizički razdvojiti djecu ili ćete ih poslati na suprotne strane sobe da bi se smirili. Trebaju li se roditelji uplitati u dječje svađe?

2. Ostanite mirni

Ovo možda zvuči kao nemoguća misija, ali ključna stvar je da vi ne pogoršavate situaciju svojim uznemirenim nastupom. Koliko god je moguće, probajte svoju energiju usmjeriti na poticanje i pohvale onog ponašanja koje je za vas prihvatljivo.

3. Recite djeci da ćete s njima razgovarati kasnije

Djeca su obično jako uznemirena da bi shvatila, odmah poslije svađe, što govorite. Pričekajte malo da se emocije smire pa onda pristupite razgovoru. Ovo može biti čak i drugi dan, ovisno koliko su djeca ljuta i uznemirena.

Kako spriječiti dječje svađe u autu? Ovaj tatin izum oduševio roditelje!

4. Preuzmite inicijativu

Odlučite što je rješenje problema, a što su posljedice. Objasnite djeci što ste odlučili i držite se toga.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.