Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 20. srpnja 2016.

Dobro je imati brata, ali još bolje je imati sestru

braća beba majka mama sestre
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji koji imaju malu djecu trebali bi razvijati ljubav i dobre odnose među njima, jer će upravo ta bratska ljubav u adolescenciji biti snažan zaštitni faktor

Djeca koja imaju sestru manje su sklona neraspoloženju, a kasnije u životu izložena su i manjem riziku od depresije, nego ona koja imaju brata ili su jedinci. Tim stručnjaka sa Sveučilišta u Brighamu proveo je istraživanje u kojem je sudjelovalo 395 obitelji s dvoje ili više djece, od kojih je bar jedno imalo između 10 i 14 godina.

Trebaju li se roditelji uplitati u dječje svađe?

Rezultati su pokazali da je za psihu dobro imati brižnog brata, ali da najbolje prolaze oni koji imaju sestru s kojom su u dobrim odnosima, pri čemu nije važno je li ona mlađa ili starija, prenosi Science Daily"Čak i kada uzmemo u obzir utjecaj roditelja, utjecaj braće i sestara na pojedinca je jedinstven i veoma značajan. Braća i sestre jedni drugima pružaju 'ono nešto' što roditelji i pored najbolje volje ne mogu pružiti djetetu", kaže dr. Laura Padila Walker, voditeljica istraživačkog tima.

Može li se izbjeći bratska ljubomora zbog rođenja bebe?

Rezultati su pokazali da ispitanici koji imaju sestru rjeđe pate od usamljenosti, osjećaja krivnje, nedostatka samopoštovanja i strahova. Ali, i braća su važna. Studija je pokazala da djeca koja imaju brata imaju izraženiju sklonost ka dobrim djelima, kao što su pomaganje prijateljima ili briga o mlađoj djeci u parkiću ili školi.

Roditelji koji imaju malu djecu trebali bi razvijati ljubav i dobre odnose među njima, jer će upravo ta bratska ljubav u adolescenciji biti snažan zaštitni faktor, poručuju znanstvenici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.