Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 11. srpnja 2016.

Djeca ne pate kad se majke vrate na posao

majka beba djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majke se najčešće s grižnjom savjesti vraćaju na posao nakon godine dana ili manje, nakon rođenja djeteta. Jednako je važno da majke osjete zadovoljstvo jer imaju karijeru pa je i odnos prema djetetu puno kvalitetniji

Znanstvenici sa Sveučilišta Columbia proveli su istraživanje nad 1000 mališana starosti do sedam godina, a koje je pokazalo kako, nakon majčinog povratka na posao, dijete ne ispašta. Prateći njihov razvoj, zaključili su da djeca nisu pretrpjela nikakve posljedice za svoj psihofizički razvoj.

‘’Najvažniji je utjecaj roditeljstva. Iznimno je važno s koliko se pažnje majka odnosi prema novorođenčetu, a važan je i kvalitetu odnosa. Majka može i te kako pronaći zadovoljstvo u osjećaju da ponovno radi pa može, kada se vrati kući, pružiti svu moguću ljubav djetetu", ocjenjuje znanstvenica Jane Waldvogel. Naime, uvriježeno je mišljenje da bi majke trebale provesti sve svoje vrijeme uz djecu, što ova znanstvenica smatra pogrešnim.

"Isto je toliko važno da majka čini nešto samo za sebe, a osjećaj da je zadržala svoju karijeru može joj mnogo pomoći za unutarnju ravnotežu, od koje najviše dobrobiti ima upravo njezino dijete", objašnjava Jane Waldvogel. Čim je istraživanje objavljeno, mnoge su majke, ali i udruge, reagirale s olakšanjem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.