Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 23. lipnja 2022.

Dijete cvili i cendra? Psiholog otkriva jednostavan trik kojim ćete smiriti dijete u trenu

Foto: Thinkstock ;Dijete cvili i cendra? Psiholog otkriva jednostavan trik kojim ćete smiriti dijete u trenu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Savjeti stručnjaka koji će vam pomoći ako vas izluđuje cviljenje i cendranje vašeg djeteta.

Dok se neka djeca odriču navike prenemaganja već u prvom ili drugom razredu, drugima ta navika može potrajati i nešto dulje. Većina roditelja traže od djece da prestanu cmizdriti, ali to vjerojatno neće spriječiti dijete da cvili ako je loše volje, frustrirano, umorno, gladno ili se osjeća loše.

Iako bi mališani mogli imati problema s kontroliranjem svog cviljenja, oko 3. ili 4. godine, dijete bi trebalo biti sposobno izraziti iste riječi, bez prenemaganja i cviljenja. Pitanje je kako ih roditelji mogu natjerati da promijene ton glasa?

Srećom, postoji jednostavan trik koji bi roditelji mogli iskoristiti i koji može spriječiti cviljenje kao naviku. Iako su mnogi roditelji svjesni ove tehnike, ona često ne uspije kada je isprobaju jer se ne pridržavaju presudnog uvjeta postavljanja ograničenja i napora za promjenu navike, a to je apsolutna stopostotna dosljednost, objašnjava psiholog za Psyhology Today.

Možda te zanima... Psihologinja upozorava: Zašto je pretjerana zrelost kod djece alarmantna? Roditelji

Jednostavni koraci za prekidanje cviljenja:

  1. Kad god vaše dijete cvili, recite s osmijehom „Žao mi je, ali cviliš i mojim ušima to smeta. Zato te molim da to ponoviš svojim glasom velikog dječaka / djevojke. “
  2. Ako dijete ponovi cviljenje, stavite ruku na uho i recite, opet sa smiješkom, „Znam da nešto govoriš, ali moje uši ne rade. Možeš li upotrijebiti svoj glas velike djevojke / dječaka? “
  3. Ako dijete promijeni ton, recite: „Sad te čujem. Hvala što koristiš svoj glas velike djevojke / dječaka ”i odgovorite im. Ili „Moje su uši tako sretne kad koristiš svoj glas poput velike djevojke / dječaka“.
  4. Ako nakon vaša dva početna zahtjeva vaše dijete i dalje cvili, slegnite ramenima i okrenite se ili ih ignorirajte dok se ne izraze bez cvilenja.
  5. Ako eskalira u plač, recite: „Želim te čuti, stvarno želim. Ali mojim ušima treba pomoć. Oni čuju jedino glas velikog dječaka/djevojčice. “Ako dijete čak malo poboljša svoj glas ili vam se čini da se trudi, vratite se koraku 3. Cilj je postupno oblikovati ponašanje tako da svaki početni napor s djetetove strane prilikom prvog pokretanja ove tehnike treba biti nagrađen.

Da bi ova tehnika uspjela, roditelji moraju reagirati na ovaj način i to sa stopostotnom dosljednošću dok se navika ne promijeni. Što ste dosljedniji, navika će se brže mijenjati, tvrdi psiholog. 

  • Da biste izbjegli borbu za moć, pokušajte prenijeti lagani ton i ohrabrenje kad god zahtjevate od djeteta da se uozbilji.
  • Obavezno priznajte trud svog djeteta jednostavnim pohvalama izrečenim jednom (kao u primjerima u koraku 3).
  • Kako se vaše dijete trudi da manje cvili, nastavite povećavati očekivanja kako bi njegov glas postajao sve manje iritantan.
  • Što ste mirniji i manje osjećajni kada odgovorite, djetetu će biti lakše usredotočiti se na poruku. Inače, ako vide da njihovo cvilenje dobiva ‘reakciju’, to će ojačati lošu naviku.
Možda te zanima... Mama neuropsiholog: Ovo su igračke koje pomažu razvoju djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.