Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 07. srpnja 2016.

Sviranje pomaže djeci u razvoju govornih sposobnosti

glazba instrumenti djeca
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako ste kao dijete utrošili sate na vježbanje klavira, a onda izgubili zanimanje za glazbu, možda ipak nije sve bilo uzalud. Istraživanja su pokazala da sviranje glazbenog instrumenta utječe na razvoj mozga kod djece

Profesorica Nina Kraus tvrdi da bi sviranje instrumenta trebalo uvesti u redovnu školsku nastavu. Ona ističe da postoje čvrsti dokazi da glazbene lekcije pomažu djeci u razvoju govornih sposobnosti.

Poboljšava govor

Profesorica Kraus bila je na čelu prvog istraživanja čiji je cilj pokazati da sviranje glazbenog instrumenta značajno uvećava osjetljivost mozga na govorne zvukove. Rezultati istraživanja mogli bi značajno pridonijeti liječenju disleksije i autizma. "Sviranje instrumenta pomaže mladima da lakše prepoznaju govor u, primjerice, bučnoj učionici, kao i da preciznije razlikuju slogove i suptilne promjene ljudskog glasa", kaže profesorica Kraus.

Kako bavljenje glazbom utječe na razvoj djeteta?

U njenoj laboratoriju na Northwestern sveučilištu u Everstonu u Illinoisu, istraživači su razvili način na koji mogu prikazati kako živčani sustav vrlo precizno reagira na različite boje glasa i glazbu. Oni su otkrili da je efektnost reakcije živčanog sustava na zvuk u vezi s muzikalnošću. Omogućava lakše slušanje, ali i čitanje.

Bolja koncentracija

"Bavljenje glazbom razvija sposobnost da se prepoznaju relevantni zvučni obrasci, kao što je na primjer zvuk instrumenta koji svirate, harmonije i ritam. Ne iznenađuje činjenica da živčani sustav glazbenika bolje prepoznaje zvučne obrasce, kako u govoru, tako iu glazbi", objašnjava Kraus.

Savršeni izlazak: S djetetom na koncert

Njezina istraživanja dokazuju da sviranje instrumenta izravno utječe na procesuiranje određenih informacija i to u donjem dijelu mozga. Taj dio mozga kontrolira mnoge vitalne funkcije ljudskog organizma kao što su disanje, kucanje srca, ali i reakcije na kompleksne zvukove.

"Sada znamo da glazba zaista utječe na razvoj našeg mozga na način koji nam može olakšati svakodnevne radnje, ali i omogućiti da lakše čitamo, ili slušamo u bučnom okruženju", zaključuje Kraus.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.