Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 10. srpnja 2019.

Baka dječaka iz Klaićeve: Da sam znala, uzela bih ga, bio je neuhranjen i zanemarivan

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Vidjela sam unuka, ali da ima višestruke rane od čikova - nema. Nema ni hematoma. Na glavici, na čelu vidi se ožiljak. Imam sliku na kojoj se vidi taj isti ožiljak', rekla je baka za RTL, ali i potvrdila da je dječaka majka zanemarivala, nije mu kuhala, jeo je samo Čokolino

Nakon što su 24sata prva objavila priču zlostavljanog dvogodišnjeg dječaka kojeg su zaprimili u Klaićevoj bolnici s ožiljcima vjerojatno od gašenja cigareta, višestrukim starim i novim prijelomima, majka i žena koja ga je čuvala i živjela s njim uhićene su. Dječaka je u bolnicu posjetila baka s kojom su dječak i njegova mama neko vrijeme navodno i živjele.

"Vidjela sam unuka, ali da ima višestruke rane od čikova - nema. Nema ni hematoma. Na glavici, na čelu vidi se ožiljak. Imam sliku na kojoj se vidi taj isti ožiljak", rekla je za RTL baka dječaka. Tvrdi - dječak je zanemarivan, ali nije zlostavljan. Kaže, ne zna ima li dječak višestruke prijelome. Rekla je kako ima video koji je nastao 5. lipnja na kojem se vidi kako dječak pleše. 

"Da je dijete imalo prijelome, ne bi moglo plesati. Nema šanse", rekla je baka. Također, rekla je kako joj je kćer prije nekog vremena poslala sliku dječaka. Na njoj se vidjelo kako je neuhranjen

Možda te zanima... Obiteljsko nasilje - Kako ga prepoznati i što učiniti? Školarci

'Majka mu nije kuhala, jeo je Čokolino'

"Izgledao je ispijeno, mršavo, pothranjeno, bez sjaja u očima. To nije bilo to...", nizala je baka. Kaže, znala je da dijete čuva 'dadilja', ali nije znala detalje, a ni to da su 'dadilja' i dječak živjeli u šupi od deset kvadrata. Nastavila je kako majka dječaka 'nije loša osoba', ali i to da 'tisuću posto nije zločesta'. Na pitanje novinarke je li njena kćer zanemarivala dječaka, spremno je odgovorila 'je'. 

"Nije kuhala, higijena nije bila dobra, nije bila adekvatna", odgovorila je i na pitanje što je dječak jeo, odgovorila je 'Čokolino'. 

Kaže kako je njena kći radila i od toga živjela, ali da je ona, baka, plaćala režije i stanarinu. Pritom, tvrdi, nije znala da žive u šupi. 

"Znala sam da ide raditi u sezoni. Znala sam za dadilju. Ali ne i to kakva je", rekla je baka. Kaže kako se nije ponudila da bi dječaka čuvala dok je njegova majka na sezonskom radu upravo zbog međusobnog razmimoilaženja oko odgoja djeteta i higijene. 

dijete dječak zlostavljanje Možda te zanima... Što sve spada u zlostavljanje djece? Vrtić

"Da sam znala da je tako, uzela bih ga. Došla bih sa socijalnim radnicima policijom i uzela ga", rekla je. Kaže kako je njena kći pogriješila, a da će ona kao baka tražiti pravo nad skrbi dječaka. Rekla je i to da su se dječakova majka i otac razišli kad je majka bila trudna.

Uhićene majka i 'dadilja'

24sata saznaje i da se majku sumnjiči za povredu djetetovih prava iz stavka 1. i 2., odnosno da je grubo zanemarivala roditeljsku dužnost te zlostavljala dijete, a dadilju sumnjiče da je djetetu nanijela teške tjelesne ozljede. Majci tako, ukoliko joj dokažu krivnju, prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, a 20-godišnjakinji od jedne do osam godina zatvora.
Obje su predane pritvorskom nadzorniku. Što se tiče 20-godišnjakinje s kojom je dijete boravilo, ona je uhićena u ponedjeljak ujutro. 

Podsjetimo, dječak je posljednja dva mjeseca stanovao kod djevojke (20), poznanice njegove majke, koja ga je čuvala. Kod nje je boravio cijeli dan i noć u unajmljenoj 'šupici' veličine oko 10 metara četvornih bez prozora. Za to je trebala primiti određeni novčani iznos.

Možda te zanima... Nasilje nad djecom: Okrećemo li glavu iz straha ili jer nas se to ne tiče? Školarci

Tijekom tog perioda majku nisu vidjeli da dolazi posjetiti dijete iako je, prema vlastitim riječima, do 19. lipnja bila u Zagrebu. Nisu vidjeli ni dijete da izlazi u park. Negdje u svibnju dječaka su, doznajemo, vodili liječniku zbog naduta trbuha. Je li tada dijete već imalo sumnjive ozljede te zbog čega to liječnici koji su ga pregledali nisu prijavili, tek se treba utvrditi. 

Pravobraniteljica: Sumnju na zlostavljanje treba prijaviti, može i anonimno

Pravobraniteljica za djecu Helena Pirnat Dragičević rekla je za 24sata kako slučaj ne može komentirati u javnosti, ali naglašava kako svi koji znaju ili sumnjaju da je dijete zlostavljano trebaju to prijaviti.
 
"To se ponajprije odnosi na stručnjake - liječnike, odgojitelje, učitelje, socijalne radnike, odnosno sve one koji su u kontaktu s djecom i mogu primijetiti znakove koji upućuju na zlostavljanje, i čija je profesionalna dužnost to prijaviti. Ali, isto tako, nasilje nad djecom trebaju prijaviti i osobe koje žive u djetetovu okruženju, rodbina, susjedi i drugi, njihova prijava može spasiti dijete", kaže pravobraniteljica.  

Prijave mogu biti i anonimne. Onima koji se kolebaju i ne žele prijaviti nešto „u što nisu sigurni“, poručuje da je opravdano prijaviti i sumnju u zlostavljanje. Ne očekuje se da dokazuju da se zlostavljanje stvarno dogodilo - dovoljno je obavijestiti nadležne službe koje će utvrditi je li sumnja utemeljena. 

Možda te zanima... Protokol kod nasilja u obitelji: Prijava može biti i anonimna! Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.