Roditelji 07. srpnja 2019.

U Klaićevu primljen dvogodišnjak s prijelomima i ožiljcima od čikova

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U zagrebačku bolnicu doveli su dječaka s višestrukim prijelomima i ožiljcima od gašenja čikova po cijelom tijelu. Dječaka je čuvala jedna žena dok mama radi sezonu, stanovali su u 'šupici' bez prozora.

Dječak je bio prestrašen i plakao je od bolova. S njim je bila jedna žena, rekla je da je susjeda i da dijete čuva neka djevojka dok majka radi sezonu, ispričao je čitatelj, koji se u subotu ujutro zatekao u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu. Dodao je da je žena, inače u 50-im godinama, djelovala jako potreseno. Kako doznajemo, djevojka (19) jučer je ujutro pozvonila na vrata susjede, koja stanuje u istoj zgradi. Rekla je da je dječak u dobi od 2,5 godina, kojega čuva, prije nekoliko dana pao niz stepenice i da misli da se teško ozlijedio. Desna ruka mu je bila natečena i boljela ga je na dodir.

Ta je djevojka ispričala i da ne može voditi dijete u bolnicu jer zbog nekih svojih strahova ne izlazi iz stana. Djevojka joj je predala i dječakove dokumente te se susjeda s njim zaputila u Klaićevu bolnicu. Navodno je djevojka molila susjedu da ne zove majku jer se plašila njezine reakcije. Dječaka je odvela na Hitnu. U Klinici za dječje bolesti potvrdili su da je dječak od nepune tri godine, rođen u listopadu 2016., u subotnjim jutarnjim satima, u pratnji susjede, zaprimljen na hitni prijam sa sumnjom na fizičko zlostavljanje, piše 24sata.

Ostatak članka na 24sata

Ignoriranje nasilja je isto što i pristajanje na njega

U ovakvim slučajevima, kad se sumnja na bilo koji oblik zlostavljanja djeteta iz bolnice se prijava policiji šalje odmah kako bi policajci što prije mogli reagirati. Za očekivati je da će kriminalističko istraživanje rezultirati kaznenim prijavama.

Iz Centra za socijalnu skrb Zagreb detaljno su nam objasnili su kako izgleda protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji te koji su daljnji koraci nakon podnesene prijave.

Nakon što smo se javili Centru za socijalnu skrb Zagreb s nekoliko važnih općenitih pitanja vezanih za nasilje u obitelji, oni su nam odgovorili kako izgleda protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji te koji su daljnji koraci.

Možda te zanima... Obiteljsko nasilje - Kako ga prepoznati i što učiniti? Školarci

Stručne osobe koje dolaze u kontakt sa žrtvama nasilja dužne su ga prijaviti

Zdravstveni radnici, djelatnici u ustanovama socijalne skrbi, osobe zaposlene u odgojno-obrazovnim ustanovama, stručni radnici zaposleni u vjerskim ustanovama, humanitarnim organizacijama ili organizacijama civilnog društva te sve stručne osobe koje u svom radu dolaze u kontakt sa žrtvama nasilja u obitelji dužni su prijaviti policiji ili državnom odvjetništvu počinjenje nasilja u obitelji za koje su saznali u obavljanju svojih poslova. Isto tako svaki građanin koji ima saznanja o nasilju u obitelji može isto prijaviti policiji.

Ukoliko prijavu zaprimi centar za socijalnu skrb, o istom obavještava nadležnu policijsku postaju, a sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji (centar ne utvrđuje prekršajnu ili kaznenu odgovornost). Svaka institucija, sukladno Protokolu o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji, ima obvezu daljnjeg postupanja.

Za prijavu ne postoji propisana forma, ali je bitno da sadrži podatke kako bi se po njoj moglo postupati. Napominjemo kako prijava može biti i anonimna te su i po takvoj prijavi nadležne službe dužne postupati.

Napominjemo kako su pri županijskim sudovima formirani Odjel za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela koji pružaju emocionalnu podršku žrtvama i svjedocima prije, tijekom i nakon sudskog postupka te pružaju praktične informacije o pravima žrtvama, svjedocima i članovima njihovih obitelji. Djeca žrtve nasilja se prema procjeni uključuju u terapijske tretmane u zdravstvene ustanove.

Možda te zanima... Potresne priče socijalne radnice iz Hrvatske: Što su hetero roditelji činili svojoj djeci Roditelji

Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji

Cilj protokola postupanja centara za socijalnu skrb je unaprjeđenje zaštite žrtava nasilja u obitelji, prevencija novog nasilja u obitelji te razvoj mjera zaštite prava i dobrobiti osoba izloženih nasilju u obitelji.

  • Odmah po saznanju ili zaprimanju dojave o obiteljskom nasilju žurno i bez odgode izvršiti prijavu policiji bez obzira je li to već učinilo drugo tijelo
  • Započeti s drugim aktivnostima usmjerenim prema pomoći žrtvi u okviru nadležnosti centra za socijalnu skrb,
  • Nakon prikupljanja svih potrebnih činjenica centar za socijalnu skrb, provodi postupak radi ostvarivanja prava žrtve nasilja i djece, propisanih Zakonom o socijalnoj skrbi i primjene mjera obiteljsko -pravne zaštite sukladno Obiteljskom zakonu, a posebno mjera radi zaštite prava i dobrobiti djeteta uvažavajući najbolji interes djeteta;
  • U neodgodivim slučajevima, kao što je poduzimanje mjera za otklanjanje neposredne opasnosti za život i zdravlje člana obitelji - žrtve obiteljskog nasilja, centar za socijalnu skrb postupit će po službenoj dužnosti i donijeti usmeno rješenje radi trenutne zaštite sigurnosti žrtve, posebice djece, te narediti izvršenje rješenja bez odgode. U slučaju da je dijete postalo žrtva obiteljskog nasilja na način da je bilo izravno izloženo nasilju ili da je svjedočilo nasilju, centar za socijalnu skrb će žurno izreći odgovarajuće mjere obiteljsko pravne zaštite vodeći računa o svim okolnostima slučaja,
  • Na traženje državnog odvjetništva ili policije centar za socijalnu skrb dužan je odmah dostaviti svu dokumentaciju koja je od značaja za razjašnjavanje i dokazivanje kažnjive stvari,
  • Djelatnik centra za socijalnu skrb dužan je odmah se odazvati na poziv policije radi trenutnog zbrinjavanja djeteta ili maloljetnika i obavijesnog razgovora kod postupanja u vezi nasilja u obitelji;
  • Pri donošenju svih odluka kojima se odlučuje o pravima i interesima djeteta centar za socijalnu skrb dužan je osobito utvrđivati postojanje obiteljskog nasilja.
Možda te zanima... Protokol kod nasilja u obitelji: Prijava može biti i anonimna! Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.