Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 06. ožujka 2020.

8 sigurnih znakova da tvoja beba više nije beba

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žele hodati posuva, potrošnja praška za pranje robe se povećala samo su neki od sigurnih znakova da je tvoja beba postala dijete. Pročitaj koji su tu još dokazi

Roditeljstvo je putovanje kao nijedno drugo. Stvaranje malenog čovjeka je nevjerojatno i svakodnevno se zaljubljuješ gledajući svoju bebu kako raste. I raste. Dok trepneš okom tvoja beba je odjednom postala dijete. Odjednom je robica postala premala. I to je tek početak.

Evo 8 drugih znakova koji će ti dokazati da tvoja beba više nije beba.

1. Postaje pokretna

Jednom kad tvoja beba postane pokretna, otvara joj se cijeli novi svijet. Svijet istraživanja, uzbuđenja i često, opasnosti!

Ovaj svijet postaje još veći kad jednom otkrije svoje noge. Hodanje odjednom postane trčanje i sve se pretvara u igru mačke koja pokušava uloviti miša. Davno su prošli dani kada si bebu pronašla tamo gdje si je i ostavila. 

Sve faze sjedenja, puzanja, hodanja kod beba i načini kako im pomoći

2. Maženje

Maziti se sa svojom bebom satima, čini se prošlo svršeno vrijeme. Sada je maženje rezervirano samo zbog smirivanja, ozljede, umora... 

3. Želi hodati posvuda

Jednom kada je vaše dijete naučilo hodati, sad želi samo to vježbati?

Kolica postaju najgori neprijatelji, a njihova je preferencija da budu uz tebe, ma gdje god to bilo. Pješačenje bilo gdje može potrajati tri puta duže nego što je to uobičajeno jer odjednom morate proučiti svakog mrava, lišće i kamenčiće po putu. A lokve i gomile blata posebna su atrakcija. 

Možda te zanima... 7 stvari koje će se dogoditi kad tvoja beba prohoda Beba

4. Počinješ razumijevati njihovu vanzemaljsku komunikaciju

Kad mali ljudi započnu komuniciranje riječima i djelima, to je znak koji pokazuje da brzo postaju djeca. Jako brzo razvijaju vlastiti jezik.

Kao roditelj sve bolje znaš što žele i trebaju, a istovremeno postaješ prevoditelj za sve oko sebe.

5. Potrošnja praška za pranje robe se povećala

Kako beba postaje dijete tako se povećava i njihova zaprljanost. Fine odjeće više nema, a nevjerojatno je koliko ih privlači prljavština i nečistoća.

U pokušajima da njihova odjeća izgleda svježe, ulažeš mnogo u sredstva za uklanjanje mrlja. No, unatoč brojnim ispiranjima, proizvodima i pranju, nikada ne možeš u potpunosti ukloniti sve te podloge.

6. Tvoj se dom pretvara u Fort Knox (najveći trezor zlata na svijetu)

Nakon što se dijete počne kretati po kući, više ništa neće ostati netaknuto (osim ako nije na visokoj polici!). Dijete će nesvjesno istaknuti sve opasnosti u domu, a nakon toga će svaka ladica, ormar i čep biti zaštićeni od djeteta. Ne smijemo zaboraviti tu i na nekoliko sigurnosnih vrata. 

Možda te zanima... Zašto se mališani penju po svemu i sve dodiruju? Beba

7. Dani su aktivni

Za razliku od beba koje bi se mazile cijeli dan, djeca žele samo aktivnosti. 

Dani se provode u parkovima, dogovaraju se igranja s drugim roditeljima. Odavno su prošli dani kad si mogla zavaliti se u kauč, gledati TV i čak malo odspavati. Sada je sve -idemo, idemo, idemo... 

8. Modrice i izguljena koljena

Uz hodanje i trčanje dolaze padovi, udarci i ogrebotine. Za razliku od onih dana kad im je koža bila netaknuta, savršena, mekana, tvoje dijete će sada većinu vremena biti u modricama, ogrebotinama i oderanih koljena. 

Sve je to dio odrastanja, ali mami i tati bol je teže podnijeti!

dijete rođendan Možda te zanima... Što sve dijete može? Motorički razvoj od prve do druge godine Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.