Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. listopada 2016.

5 važnih lekcija o novcu koje trebate naučiti svoju djecu

beba novac
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca vas oponašaju. Ako ste u velikom kreditnom dugu, velika je šansa do će se to dogoditi i njima kad odrastu

Sudeći prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Political Economy, budući uspjeh naše djece ne ovisi isključivo o iznosu koji svaki mjesec donosimo kući, nego i o životnim lekcijama koje im prenesemo. Stuart Ritter, otac i financijski savjetnik, pomoći će vam da svojoj djeci prenesete neke važne lekcije.

1. "Ne" nije dobar odgovor na pitanje - hoćeš li mi kupiti ...? 

"Ako dijete nešto želi, neka postavi cilj. Na primjer, ako želi novi bicikl, neka rok bude u srpnju", kaže Ritter. Na taj način, kad već za sedam dana poželi novu igricu koju mora dobiti isti tren, možete mu objasniti da ćete kupovanjem igre imati manje novca za bicikl te da ćete tako odgoditi kupnju istog. "Na taj način djeca shvaćaju vrijednost prioriteta i onoga što je važno", kaže Ritter.

Koje odluke dijete može donijeti samo?

2. Neka nauče raditi ustupke na teži način

Neka će djeca svejedno poželjeti da im kupite igricu. U čuvenoj studiji iz 60-ih godina, kad je četverogodišnjacima ponuđen izbor da pojedu slatkiš odmah ili pričekaju da se ispitivači vrate i donesu im dvostruku količinu slatkiša, većina djece strpala je slatkiš u usta unutar 30 sekundi nakon što ispitivač napustio sobu. "Teško je naučiti prioritete", kaže Ritter, "ali kad dijete ni u kolovozu ne dobije bicikl, teško naučena lekcija pomoći će mu da sljedeći put donese bolju odluku". Treba li djetetu davati džeparac?

3. Podijelite s djetetom zabrinutost oko novca

To ne znači da ga trebate opterećivati porezom ili dugom koji još godinama morate otplaćivati. Ipak, možete razgovarati o tome kako rasporediti novac koji zaradite. Na primjer, objasnite da ne kupujete novi automobil kako biste sada više novca mogli izdvojiti za štednju za njegovo školovanje ili svoju mirovinu. Tako prenosite obiteljske vrijednosti i promovirate određivanje ciljeva te odricanje. Kako razviti radne navike kod djece?

4. Neka lekcije budu lagane

"Većina ljudi misli da razgovori o novcu trebaju izgledati tako da dijete dan prije odlaska na fakultet posjednete i pričate mu tri sata", kaže Ritter. Ali ni drugim važnim životnim lekcijama ne pristupamo na ovaj način. Djeca uče kroz poučne trenutke. Ne treba razumiju cijene.

6 vještina za život koje svako dijete treba znati

5. Budite im uzor

Djeca vas oponašaju. Ako ste u velikom kreditnom dugu, velika je šansa do će se to dogoditi i njima kad odrastu. Ako trošite impulzivno i nepromišljeno, vjerojatno će trošiti na isti način. Ako ste u prošlosti napravili pogreške, učite ih iz njih. "Jednostavno je kao da kažete: da sam razmislila o ovome, postupila bih drugačije", kaže Ritter. Razgovarajte o promjenama koje namjeravate učiniti, provedite ih i vaš će dijete naučiti kako se izvući u klimavim situacijama, što je posebno važna lekcija u današnjoj ekonomiji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.