Roditelji Kolumne roditelja 01. lipnja 2020.

Suočavanje s vlastitim egom: 7 negativnih osobina koje roditeljstvo liječi

mama, dijete, smijeh, priroda
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rođenje djeteta u naše živote donosi ponajviše ljubavi kao pozitivne energije koja može doprinijeti velikim životnim promjenama. Ljubav, nije tajna, a opet jest, svima je znana kao velika pokretačka snaga. Ljubav liječi sve rane

Našavši se u ulozi osobe koja je odgovorna za novi život, život sićušnog stvorenja koje je došlo na svijet čista srca i puno povjerenja u Vas, roditelj dobiva priliku na ubrzani rast kao osobe.

Iako je moja odabrana tema nešto na što bi se mogla ispisati i znanstvena disertacija, podijelila bih neka svoja promišljanja koja možda nisu tako stručna, ali opet su i sasvim osobna i neposredna.

Naša kulturološka stajališta o egu često se svode na poruku da bismo se morali riješiti ega, kao negativnog elementa koji nas priječi u napretku društva k onom miroljubivijem i nekoristoljubljivom. Doduše, ego svako pojedinu osobu čini posebnom, svojom u odnosu na druge i nije baš nešto što bi, eto, samo morali odbaciti jer svako od nas ipak ima svoje 'ja', svoj poseban put, svoje posebne talente koje imamo za podijeliti sa svijetom. Ne trebamo odbacivati ego u svom osobnom i duhovnom rastu. Bolje bi bilo transformirati ga.

Možda te zanima... 10 važnih lekcija koje me naučilo majčinstvo Roditelji

Rođenje djeteta u naše živote donosi ponajviše ljubavi kao pozitivne energije koja može doprinijeti velikim životnim promjenama. Ljubav, nije tajna, a opet jest, svima je znana kao velika pokretačka snaga. Ljubav liječi sve rane.

Neki od negativnih aspekata ega koje liječi roditeljstvo:

Samosažaljenje

Dijete toliko upošljava roditelje svojim potrebama, da zaista ne ostavlja mjesta ni vremena ovom osjećaju "jadan ja". Budimo realni, novorođenče ne može opstati bez skrbi odraslih, a roditelj je taj koji se mora trgnuti i shvatiti da je u toj skrbi upravo briga za dijete njegova i ničija tuđa uloga. Kada je dijete usred noći u visokoj temperaturi treba se trgnuti iz sna i pobrinuti se za njega, utješiti ga kada mu je potrebno, shvatiti ga kada ne zna kontrolirati svoje emocije.

Samoživost

Djeca vas mogu itekako "vratiti na zemlju" jer količina brige koju trebaju je velika. Nitko ne zna odgovore na sva pitanja, a mnogo toga tek treba naučiti i uči se u hodu s rastom djeteta.

Možda te zanima... Zašto te roditeljstvo može jako naljutiti i što možeš napraviti Roditelji

Samodestrukcija

Molim lijepo, slavljenje novog života, podsjeća nas koliko je život dragocjen te koliko je truda potrebno da maleno djetešce postane odrastao čovjek. Budimo radije zahvalni. Kada znate koliko ste sretni što je vaše dijete zdravo, više cijenite upravo taj dar i razvijate empatiju za druge. Djeci ste najvažnija osoba u njihovom životu, barem u prvim godinama života, niste bezvrijedni nego ste im sve i dovoljni!

Patnja

Zašto patiti, život je lijep, svaki maleni osmijeh, zagrljaj ljepljivim prstićima, svako izgovoreno mama ili tata je dragocjeno i vrijedno čuvati u sjećanju. Dopustite sebi prihvatiti sve lijepe strane roditeljstva.

Tvrdoglavost

Ma nekada zaista treba popustiti, a i naučiti živjeti u zajedništvu. Ponekad je bolje biti odlučan, kada se provodi disciplina!

Sebičnost

Više niste sami, sve se dijeli...

Nestrpljivost

Ha! Ako niste ranije u životu imali vježbe strpljenja, slijede prave lekcije.

Zajednički iscjeljujući nazivnik: ljubav.

majka dijete djeca roditelj roditeljstvo Možda te zanima... Roditeljstvo nije crno-bijeli svijet Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.