Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 21. kolovoza 2023.

5 stvari na koje nikada ne bi trebala prisiljavati djecu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji često znaju što je najbolje za njihovo dijete, ali nekad to ipak nije slučaj. Ponekad upadnu u zamku kad ne znaju na koji način uvjeriti dijete da ispravi svoje ponašanje pa počnu primjenjivati neke metode koje su zapravo kontraproduktivne.

Vjerojatno nema roditelja koji nije smatrao da će biti pravedan, uvijek donositi ispravne odluke, biti beskrajno strpljiv, ali da će istovremeno dijete odgajati dosljedno, odlučno, ali s puno razumijevanja za potrebe svog najvećeg blaga. U idealnom životu ovaj scenarij je moguć. 

U stvarnom životu i roditelji griješe, gube živce, viču, a ponekad i donose pogrešne odluke. Da bi uspjela bar malo sebi olakšati zahtjevnu roditeljsku ulogu, pogledaj ovu listu stvari na koje ne bi smjela prisiljavati svoje dijete.

1. Da jede ako kaže da nije gladno

Liječnici savjetuju tri velika obroka dnevno i pet manjih, međutim treba imati na umu da je svako dijete drugačije. Uostalom, naša nas tijela upozoravaju kada moramo jesti, a kada piti. Razmisli jesi li ikada vidjela dijete koje neće glasno dati do znanja ako je jako gladno. Vjerojatno nisi. Prema tome, zaključak je jasan.

Možda te zanima... 'Još samo jedan zalogaj': Prisila i nagovaranje štete djetetu? Roditelji

2. Da bude nešto što nije

Ako je tvoje dijete stidljivo, prigrli tu njegovu osobinu, a nemoj pokušavati mijenjati. Ne tjeraj ga da se druži s puno djece, ako se želi igrati samo s jednim najboljim prijateljem. Isto vrijedi i za glasnu djecu.

3. Da se ispričava ako ne zna što je loše uradilo

Često ćeš na igralištu čuti roditelje kako naređuju djeci da se ispričavaju zbog ovoga ili onoga. Djeca će se ispričati, ali ne znaju zapravo što su loše učinila. Dakle, prvo što trebaš napraviti je da im objasniš što su pogrešno učinili.

4. Da spava u odvojenom krevetu ako to ne želi

Ovdje svaki roditelj ima već formirano mišljenje, ali oni malo liberalniji složit se da djecu ne treba prisiljavati na korake na koje nisu spremni. Neka dijete samo odluči kad je spremno za odvajanje i spavanje u vlastitom krevetu i sobi.

5. Tjerati ga da radi nešto u čemu jednostavno nije dobro

Ne ohrabrujemo te da odgojiš dijete koje će lako odustajati, ali ako tvoje dijete ni nakon nekoliko mjeseci treniranja nogometa još nije svladalo osnovne vještine, krajnje je vrijeme da ga prebaciš na neku drugu aktivnost, koju ono samo odabere. Raditi nešto u čemu ste dobri odlično je iskustvo koje utječe na samopouzdanje.

6. Ostavljati dijete na spavanju kod nekog drugog

Neka djeca jednostavno ne vole spavati kod prijatelja. Vole kad im mama ujutro napravi doručak, vole poznatu sobu i miris. Ako tvoje dijete kaže da ne bi voljelo ostati kod nekog drugog, nemoj ga ostavljati bez obzira na to kakve obveze ili planove imaš. Najvažnije je da se dijete osjeća sigurno i zaštićeno.

Možda te zanima... Roditeljske greške su zapravo jako dobra i korisna lekcija, a evo i zašto Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.