Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 19. svibnja 2021.

10 čarobnih riječi i izraza koje će olakšati svakodnevicu roditeljima i djeci

Foto: Shutterstock ; riječi koje će svakom roditelju i maloj djeci olakšati svakodnevicu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoje određene čarobne riječi i izrazi koji će svakom roditelju i maloj djeci olakšati svakodnevicu

Za malu djecu, označavanje i imenovanje stvari je velika životna promjena, a poučavanje djeteta određenim riječima vjerojatno će potrajati neko vrijeme, ali s vremenom, kada dijete postane malo starije i kada savlada značenje tih riječi - imat će 'snažne alate' u svom rukavu, a tebi će svakodnevica postati puno jednostavnija

Ovdje je 10 čarobnih riječi i izraza koje će olakšati svakodnevicu i roditeljima i djeci: 

1. Zdravo

Ova riječ je potrebna iz mnogo razloga. Kada mališani počnu ispitivati za slatkiše i grickalice (puno puta tijekom dana!), ovo je riječ koju trebaju znati. Djeca bi trebala početi razumjeti što je zdravo, a što nije od najranije dobi kako bi kasnije mogla donositi dobre odluke. Također, kada govoriš djetetu riječ 'ne' jer nešto nije zdravo, objasni im 'zašto' koji stoji iza tvog razloga kako bi pomogla djetetu shvatiti tvoje 'ne'.

2. Privatnost

Nauči dijete kako pitati za privatnost, korisno je naučiti dijete ovu riječ rano i koristiti je često. Djeca ne shvaćaju značenje privatnosti, a ako im objasniš tu riječ na način da razumiju, svaki posjet kupaonici postat će ti jednostavniji.

3. Intimni dijelovi

Nikad nije prerano započeti razgovor s djecom o prikladnom diranju. Čak i kad misliš da mališani ne razumiju, svejedno im pokušaj objasniti što je u redu, a što nije. Imenovanje određenih područja s 'osobnim', 'privatnim' ili 'intimnim' - jako je važno za djecu kako bi mogla označavati i identificirati prikladno od neprikladnog diranja. Također, dodjeljivanje riječi djeci omogućuje izvrstan alat za komunikaciju s vama ako ikada imaju pitanja ili nedoumice oko svoje anatomije.

mama i kćer Možda te zanima... Sram zbog golotinje javlja se nakon pete godine Vrtić

4. Odmor

Treba li ova riječ zaista objašnjenje? Ponekad se mama i tata trebaju odmoriti! Odmor ne znači spavanje, ali znači tišinu i mir. U dječjoj glavi često postoji mišljenje da se ili igrate ili spavate, bez treće opcije u sredini. Kada dijete nauči razumjeti da odmor ne znači nužno spavanje, pitat ćeš se zašto ovu riječ nisi objasnila i ranije.

5. Vrijeme u sobi

Vrijeme u sobi je manje strašniji izraz za samostalnu igru, koja često zna biti jako zastrašujuća za naše najmlađe. Umjesto da djetetu govoriš: "Zašto se malo ne bi igrao/la sam/a?", stvori izraz 'vrijeme u sobi'. Najbolje je taj izraz naučiti u ranoj dobi, ali nikada nije prekasno. Stvori zabavno vrijeme u danu kada se dijete igra samo u svojoj sobi. Neka isprva to vrijeme bude kratko, a zatim ga postepeno produžavaj.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; samostalna igra

6. Nježno

Nježnost ne dolazi sama od sebe za mališane. To je riječ koju treba često ponavljati. Pronađi načine na koje djeca mogu vježbati nježnost. Možda to znači posjet susjedovoj mački ili diranje nečeg krhkog i lako lomljivog s dopuštenjem, što nas dovodi do sljedeće riječi.

7. Lomljivo

Jaslička i vrtićka djeca očito ne razumiju zašto ne mogu držati i dirati sve oko njih. Jednom kada počneš objašnjavati djetetu koncept lomljivog - osjetit ćeš prosvjetljenje. Lomljivo je jako korisna i moćna riječ i nakon što je dijete nauči, bit će ti puno lakše provoditi vrijeme u trgovini ili u gostima.

8. Ne, hvala!

Kada drugo dijete učini nešto 'neprijateljsko' prema tvom djetetu, poput guranja ili otimanja igračke, nauči dijete da izgovori sljedeće riječi: "Ne, hvala", jer su one puno više prijateljske od vikanja: "NE! Prestani", a također omogućuju djetetu kontrolu nad kojom toliko žude.

Pročitajte kako naučiti dijete da se zauzme za sebe

9. Zamrzni se

Koliko puta si viknula 'STOP' ili 'STANI' dok je tvoje dijete trčalo tri metra ispred tebe? Postoji jedna čarobna riječ koju možeš koristiti kako bi odmah zaustavila dijete. Izraz 'zamrzni se' je djetetu poput igre pomoću koje će naučiti ovo važno i sigurno pravilo. Dijete ćete najbolje naučiti ako se prvo igrate na sigurnoj površini, trčite i plešete, a kada izgovoriš 'Zamrzni se', dijete mora ostati u svom položaju. Ta igra maloj je djeci posebno zabavna, a dugo ćeš je moći koristiti za sigurnost u gužvi i prometu

10. Osobni prostor

Razumijevanje i važnost ovih riječi, roditelji najčešće nauče s drugim djetetom. Zamisli, primjerice, da dojiš bebu i starije dijete se počinje penjati po tebi, tražeći pažnju. Ukoliko dijete naučiš koncept osobnog prostora, bit će ti puno jednostavnije obavljati svakodnevne stvari. 

Koje su tvoje čarobne riječi? Piši nam u komentarima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.