Vrtić Aj' bok pneumokok 31. svibnja 2021.

Koja dječja bolest je opasna na zdravlje baka i djedova?

baka i djed
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Velik broj djece su asimptomatski kliconoše pneumokoka u svom ždrijelu, a cijepljenjem možemo spriječiti kliconoštvo invazivnih sojeva na druge, posebno na starije i kronično bolesne ukućane koji mogu razviti teže oblike bolesti

Među roditeljima već je poznata činjenica kako većina djece počinje biti ili su sve češće bolesna kad krenu u jaslice ili vrtić. Neke bolesti brzo se šire među velikom grupom djece i većina tih dječjih bolesti brzo prođe, ali treba znati da postoje invazivne infekcije koje mogu uzrokovati i teže bolesti i stanja. Veliki postotak djece, pogotovo dojenčadi i male djece je asimptomatski nositelj, odnosno kliconoša bakterije pneumokoka u svom ždrijelu i tako može zaraziti drugu djecu, ali i odrasle, iako sami nemaju simptome bolesti ili su oni blagi.

"Životni periodi u kojima je imunitet slabiji (rana dječja dob, treća životna dob, popratne kronične bolesti) su povezani s češćom pojavnošću ovakvih teških oblika infekcije koji se katkada poput oluje, u roku od par sati nezaustavljivo šire po cijelom organizmu", rekao nam je pedijatar prof. dr. sc. Milivoj Jovančević.

"Važno je znati da postoji više podvrsta (sojeva) te da su neki od njih potencijalno opasniji zbog svoje agresivnosti i potencijala da se brzo razmnožavaju i šire na udaljena mjesta. Riječ je o tzv. invazivnim sojevima koji u pravilu uzrokuju teže upalne procese koji mogu katkada biti životno ugrožavajući", objašnjava primarijus Jovančević.

Povoljni učinci na zdravlje starijih: Cijepljena osoba ne može biti ni nositelj serotipova bakterije sadržanih u cjepivu

Najučinkovitija zaštita od invazivnih (teških) oblika bolesti je cijepljenje, a cjepivo protiv pneumokoka nalazi se od 2019. godine i u programu cijepljenja u našoj zemlji.

"Cijepljenjem se smanjuju izgledi za teške oblike bolesti za oko 95% dodatno, smanjuje se učestalost upala srednjeg uha, i to ne samo uzrokovanih pneumokokom nego i drugim uzročnicima (bakterijama i virusima)“, objasnio je primarijus te istaknuo još jednu iznimno veliku korist od cijepljenja protiv invazivnih oblika pneumokoka (takozvanim konjugiranim cjepivom koje je u redovitom programu), a to je da ono sprječava kliconoštvo. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Znači cijepljena osoba ne samo da praktički ne može oboljeti nego ne može biti niti nositelj nositelj serotipova bakterije sadržanih u cjepivu. Stoga su sasvim jasni povoljni učinci na zaštitu zdravlja starijih ukućana", kaže primarijus Jovančević te dodaje da necijepljena djeca postaju značajni izvor opasnosti za kronično bolesne ukućane, naročito ako su starije životne dobi.

"Djeca se mogu zaraziti bilo gdje, no najčešće su to dječji kolektivi budući da su upravo mala djeca najčešće kolonizirana ovom bakterijom. Iako je dokazano kako bakterija može dugo preživjeti na radnim površinama, prenosi se bliskim kontaktom preko kapljica respiratornih sekreta“, objasnila je dr. sc. Lorna Stemberger Marić, dr.med., spec. pedijatrijske infektologije iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Zavoda za infektivne bolesti djece te Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sve do lipnja 2019. kada je prvi puta uvedeno u Nacionalni imunizacijski program, Hrvatska je bila jedna od malobrojnih europskih država koje nisu imale ovo cjepivo uključeno u univerzalni program cijepljenja djece. 

"Prema neslužbenim podacima tek je manje od 10% dojenčadi i mlađe djece bilo procijepljeno protiv pneumokokne bolesti u svim regijama Hrvatske", objasnila nam je pedijatrijska infektologinja te dodala da se kod rutinskog cijepljenja djece postiže kolektivni imunitet i tako se štite i odrasli. 

Smanjena hospitalizacija zbog upale pluća kod odraslih

Bake i djedovi i ostali ukućani koji imaju bliski kontakt s malom djecom koja su možda kliconoše pneumokoka, u opasnosti su jer i upala pluća u starijoj životnoj dobi može biti teška bolest.

"U cijepljenim populacijama je zamijećeno smanjenje broja pneumonija i invazivnih pneumokoknih bolesti u odraslih, prvenstveno starijih osoba. To je posljedica smanjenja nazofaringealne kolonizacije u cijepljene djece pa su odrasli manje izloženi “dječjim” sojevima i rjeđe se zaražavaju. U zemljama koje su uvele pneumokokno cjepivo u nacionalni imunizacijski program, neke su studije pokazale kako je cijepljenje dojenčadi dovelo do smanjenja hospitalizacije zbog pneumonije u odraslih za čak 50%", rekla je pedijatrijska infektologinja.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Inače, odrasli bolesnici s indikacijom se cijepe i s konjugiranim cjepivom i s nekonjugiranim polisaharidnim cjepivom koje ne pruža adekvatnu zaštitu za djecu mlađu od dvije godine.

Prema aktualnom trogodišnjem programu imunizacije konjugiranim cjepivom cijepe se sve osobe starosti od dva mjeseca nadalje s funkcionalnom ili anatomskom asplenijom, imunokompromitirane osobe, te imunokompetentne osobe s kohlearnim implantima i stanjima koja dovode do izloženosti cerebrospinalnog likvora infekciji, a kod djece do pet godina starosti uz sve navedeno i slučajevi s kroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, jetre i metaboličkim bolestima, uključujući dijabetes melitus. S nekonjugiranim polisaharidnim cjepivom cijepe se oni s kroničnom plućnom, srčanom, jetrenom i bubrežnom bolesti, dijabetesom, alkoholizmom, kohlearnim implantatima te stanjima koja dovode do izloženosti cerebrospinalnog likvora infekciji.

"Oba su cjepiva zaštitna za invazivne pneumokokne bolesti (pogotovo bakterijemiju) kod imunokompetentnih starijih osoba (54-81%, a nešto manje kod imunokompromitiranih). Za pneumoniju je nekonjugirano polisaharidno cjepivo manje učinkovito od konjugiranog cjepiva koje u starijih od 65 godina smanjuje bakterijemiju za 75%, a pneumoniju za 45%. Nakon uvođenja cjepiva u nacionalni imunizacijski program (u SAD-u, Izraelu, Finskoj, zemljama Zapadne Europe) pala je učestalost akutnog bakterijskog meningitisa za 26-65% u djece mlađe od dvije godine i za preko 54% kod starijih od 65 godina zbog kolektivnog imuniteta", dodala je pedijatrijska infektologinja dr. sc. Stemberger Marić.

Na kraju, više od svega je važno naglasiti da se svaka infekcija pneumokokom može komplicirati i teškom kliničkom slikom i kod djece i odraslih, a prevencijom u vidu cjepiva štitimo cijelu obitelj, posebno one najosjetljivije.

Više informacija o pneumokoknim bolestima potražite na web stranici pneumokok.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.