Vrtić Aj' bok pneumokok 17. svibnja 2021.

Ova bakterija može uzrokovati teže bolesti i komplikacije kod djece!

dijete bolnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako su najčešće pneumokokne bolesti upala uha i upala pluća, svaka od tih infekcija može se komplicirati teškom kliničkom slikom u vidu sepse, gnojnog meningitisa, apscesa mozga, empijema pleure...

Bolesti koje se brzo šire među malom djecom u vrtićima, a i unutar obitelji i susjedstva gotovo je nemoguće izbjeći i to zna svaki roditelj mališana. No iznimno je važno znati da česte infekcije, posebno pneumokoka, mogu uzrokovati komplikacije i teža stanja. 

"Streptococcus pneumoniae ili pneumokok jedan je od glavnih uzroka obolijevanja i vodeći bakterijski uzročnik sluzničkih (akutne upale srednjeg uha, nebakterijemične pneumonije, sinusitisa) i invazivnih (sepse, meningitisa, bakterijemične pneumonije) infekcija u djece", objasnila nam je dr.sc. Lorna Stemberger Marić, dr.med., spec. pedijatrijske infektologije iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Zavoda za infektivne bolesti djece te Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pomisao da je njegovo dijete bolesno, a posebno ako mora ići u bolnicu, svakom roditelju prava je noćna mora, stoga je potrebno znati da infekcija pneumokokom može izazvati širok spektar kliničkih slika, od asimptomatskog kliconoštva do vrlo teških invazivnih infekcija poput bakterijskog meningitisa, sepse i septičnog šoka. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

"U kliničkoj praksi najčešće viđamo djecu s febrilnim stanjem i okultnim bakterijemijama, upalama uha i upalama pluća, ali svaka se od tih infekcija može komplicirati teškom kliničkom slikom u vidu sepse, gnojnog meningitisa, apscesa mozga, empijema pleure i slično", objašnjava pedijatrijska infektologinja.

Upalu uha teže je prepoznati kod male djece

Pitali smo liječnicu kako izgledaju najčešće bolesti uzrokovane pneumokokom i koje simptome djeca imaju. Upale uha roditeljima je teže prepoznati kod male djece jer ona još ne znaju reći gdje i što ih boli, a dijete ima povišenu temperaturu, ponekad uz respiratorne simptome ili neutješni plač koji se javlja zbog bolova.

"Tek se kliničkim pregledom (otoskopskim) može vidjeti ispupčena ili crvena timpanična membrana te se tako postavlja dijagnoza upale uha. Ponekad se, ako se desi spontana ruptura bubnjića, može vidjeti gnojni sadržaj u vanjskom zvukovodu", objašnjava pedijatrijska infektologinja te dodaje da starija djeca uglavnom lokaliziraju bol u uhu.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

"Jedna od češće viđenih komplikacija upale uha je mastoiditis - upala mastoidnih celula u temporalnoj kosti, a klinički se to vidi kao crvenilo iza uha uz odstojeću ušku na toj strani (otapostaza)", kaže liječnica.

Bakterijska upala pluća može se komplicirati

Što se tiče još jedne česte bolesti, a kao i gotovo sve bolesti kod male djece, i upala pluća se može manifestirati samo visokom temperaturom uz respiratorne simptome. Ovi simptomi posve su isti kao i kod većine virusnih respiratornih bolesti, stoga je ponekad teško inicijalno znati radi li se o pneumoniji, posebice uz dobro opće stanje djeteta. 

„Tu je također važna auskultacija (može se čuti oslabljeno disanje, hropci, krepitacije, klinički pregled te laboratorijska (povišen broj leukocita i C-reaktivni protein) i radiološka (RTG pluća) dijagnostika“, objašnjava liječnica.

Kad se radi o upali pluća, roditelji moraju znati da postoji nebakterijemična i bakterijemična pneumonija.

„Većina pneumonija je tzv. nebakterijemična, dok oko 10-20 % pneumonija u dječjoj dobi spada u tzv. bakterijemične, tj. kod potonjih se pneumokok može naći i u krvi (hemokulturi). Bakterijske upale pluća se u određenom postotku djece mogu komplicirati pleuralnim izljevom (tekućinom između dva lista plućne ovojnice) ili empijemom (gnoj u pleuralnoj šupljini) s potrebom za torakalnom drenažom. Kod težih pneumonija opće stanje djeteta je poremećeno, dijete diše ubrzano, “štedi” zahvaćenu stranu prsišta, ponekad ima poteškoće kod disanja, treba dodatni kisik, a stanje može progredirati do zatajenja disanja i potrebe za mehaničkom ventilacijom“, kaže pedijatrijska infektologinja.

Meningitis se može pojaviti i kao komplikacija upale uha i sinusa

Pneumokokni meningitis je jedan od najčešćih i najtežih bakterijskih meningitisa u djece, a i odraslih. Može se pojaviti kao komplikacija upale uha i sinusa ili se javiti uslijed bakterijemije te sepse.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock „Klinički se ne razlikuje od drugih akutnih bakterijskih meningitisa i može nastupiti naglo s vrućicom, glavoboljom, povraćanjem, epileptičkim napadajima ili drugim neurološkim ispadima, pozitivnim meningitičkim znakovima i poremećajem svijesti do kome. Ovi  su bolesnici teško bolesni i zahtijevaju liječenje u jedinici za intenzivno liječenje, a bolest može biti praćena i sustavnim znakovima sepse (hipotenzija, multiorganska disfunkcija) sve do šoka i smrtnog ishoda, čak i unatoč svim provedenim mjerama intenzivnog liječenja“, upozorava liječnica.

Djeca tijekom ranog djetinjstva najviše obolijevaju od pneumokoknih bolesti budući da je upravo kliconoštvo preduvjet za razvoj pneumokokne bolesti i izvor daljnjeg širenja u zajednici, stoga je više od svega potrebno naglasiti da se cijepljenjem prevenira kolonizacija, nastanak bolesti i moguće komplikacije o kojima smo govorili.

„Ne mogu dovoljno snažno naglasiti važnost cijepljenja kao nedvojbeno dokazane i učinkovite metode prevencije zaraznih bolesti. I to ne samo one djece koja se cijepe, već zbog kolektivnog imuniteta i one druge (kronično bolesne, imunokompromitirane), koji zbog svog stanja imaju kontraindikaciju za cijepljenje“, zaključuje dr. sc. Stemberger Marić.

Više informacija o pneumokoknim bolestima potražite na web stranici pneumokok.hr.