Vrtić Prehrana djeteta 21. srpnja 2016.

Smijem li djetetu davati ulje sjemenki konoplje?

djevojčica jede
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mamu dvogodišnje djevojčice zanima smije li djetetu davati ulje sjemenki konoplje. Pročitajte što joj savjetuje nutricionistica Tena Niseteo

Koristim ulje sjemenki konoplje i dosta sam čitala o njemu. Međutim, naišla sam na oprečna mišljenja kod korištenje kod djece. Neki ga preporučuju budući da, uz esencijalne masne kiseline, ima i dosta kalcija, željeza, vitamina D (ili utječe na njegovu apsorpciju), dok ga drugi ne preporučuju, navodno zbog mogućeg lošeg utjecaja THC-a. Imam curicu od 25 mjeseci i probala bih joj davati, do maksimalno jednu čajnu žličicu dnevno, u jogurt ili povrće. Zanima me vaše mišljenje o tome, odnosno preporuka za neko drugo, a isto tako visoko kvalitetno ulje i bogato esencijalnim masnim kiselinama, koje se može davati dvogodišnjacima.

Najvažnije kod korištenja ulja sjemenki konoplje jest znati njegovo porijeklo i kvalitetu. Ovo ulje spada u kvalitetnija i hranjivija ulja, no budući da je moguć zaostatak THC-a te da ponekad porijeklo i kvaliteta postaju upitni, maloj djeci do pet godina često se ne preporučuje davati ove proizvode.

djevojčica sirup žlica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Naime, postoje proizvodi provjerene kvalitete i to upravo za dječju populaciju, npr laneno ulje, ulje jetre bakalara koja su također bogata vitaminima i mineralima te, naravno esencijalnim masnim kiselinama (omega 3). Za ovako malo dijete preporučujem upravo ovakve proizvode budući da se u ovim slučajevima nema opasnosti. Napominjem i da kod ulja jetre bakalara treba obratiti pažnju na čistoću s obzirom na teške metale. Na našem tržištu postoje proizvodi koji su namijenjeni upravo djeci te su kao takvi prošli pojačane inspekcije. 

Kako bez dodataka prehrani ojačati imunitet

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.