Školarci Slobodne aktivnosti 17. ožujka 2015.

Veslanje, rukomet i boks mogu pričekati čak i do 14. godine

djevojčice djeca veslanje sport
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najprije treba krenuti s bazičnim sportovima kao gimnastika, plivanje i klizanje, koji razvijaju najveći broj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti

Roditelji ponekad iz neznanja upisuju djecu na sportove neadekvatne za njihovu dob ili razvojne mogućnosti. Jedan od sportova koje nije dobro početi prerano trenirati je veslanje jer je ono ciklički sport, sport dugotrajne, tj. aerobne izdržljivosti, kod kojeg se čitavo vrijeme ponavlja isti pokret. Preporučuje se da se s treniranjem krene u dobi od 12 godina, kad je lokomotorni sustav (kosti, mišići i zglobovi) dovoljno sazrio kako bi mogao podnijeti opterećenja. "U sportove koje treba početi kasnije, čak i do 14. godine, spadaju atletika (bacačke discipline), hokej, vaterpolo, biciklizam, dizanje utega, boks, kuglanje te skijaško trčanje", kaže prof. tjelesne kulture Tonči Radišić.

U dobi između 6 i 8 godina može se govoriti o početku sustavnog treninga i to sa sa sportskom i ritmičkom gimnastikom, plivanjem i umjetničkim klizanjem, tzv. bazičnim sportovima. To su oni koji razvijaju najveći broj motoričkih (snaga, brzina, koordinacija, fleksibilnost...) i funkcionalnih sposobnosti (aerobni, anaerobni kapacitet). Znalci kažu i da je prije 11. godine često teško uočiti za koji sport dijete ima dara.

Djeca se ne nose dobro s porazom
Većina se slaže da do škole treba pričekati s ozbiljnijim sportom. Psihologinja Ivana Sabol kaže i da se do 8. godine ne znaju nositi s porazom. "Prerano guranje djece u ozbiljan trening može imati štetne posljedice za zdravlje i normalan društveni život", kaže Sabol. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.