Vrtić Prehrana djeteta 14. srpnja 2016.

Oduševite se pitom od sira i svježih rajčica

Pita s rajčicama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kremasto punjenje od sira s rajčicama na vrhu i hrskavim lisnatim tijestom na dnu, ova pita je odlična za ljetne dane

Tržnice, trgovine i vrtovi puni su rajčica svih oblika i vrsta. Iskoristite ih u punom sjaju spajajući ih s hrskavim lisnatim tijestom, slatkastim lukom, puno sira i zapecite u pećnici kako bi dobili finu koricu. Pita od rajčica sjajna je ideja za brzi ručak tijekom tjedna ili kao slani prilog koji ćete poslužiti na svojoj zabavi u vrtu dok se na roštilju peče fino meso. Količine prilagodite kalupu u kojem pečete i koje su vam potrebne. 

Sastojci:

  • 1 paket prhkog tijesta
  • rajčice
  • 2 žlice maslaca
  • 1 luk
  • češnjak
  • mascarpone
  • mozzarella
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak

 Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

2. Stavite tijesto u lim i napravite rupice vilicom pa pecite kratko u pećnici, dok ne počinje dobivati boju.

3. Za to vrijeme napravite punjenje tako da najprije narežete rajčicu na ploške, posolite ju pa je stavite između dva papirnata ručnika i ostavite da stoji 10 minuta. 

4. Na srednjoj vatri otopite malo maslaca pa mu dodajte luk.

5. Pirjajte dok ne postane zlatne boje, oko 5 minuta. Dodajte češnjak pa pirjajte još minutu. Začinite soli i paprom.

6. U posudi pomiješajte mascarpone, naribanu mozzarellu, jaje i žumanjak.

7. U kalup u kojem je tijesto najprije stavite ploške rajčice, zatim sloj luka i na kraju smjesa sireva i jaja.

8. Na vrhu posložite ostatak rajčica i pecite dok one ne dobiju lijepu boju, a tijesto postane hrskavo.

9. Lagano ohladite prije posluživanja. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.