Kremasto punjenje od sira s rajčicama na vrhu i hrskavim lisnatim tijestom na dnu, ova pita je odlična za ljetne dane
Tržnice, trgovine i vrtovi puni su rajčica svih oblika i vrsta. Iskoristite ih u punom sjaju spajajući ih s hrskavim lisnatim tijestom, slatkastim lukom, puno sira i zapecite u pećnici kako bi dobili finu koricu. Pita od rajčica sjajna je ideja za brzi ručak tijekom tjedna ili kao slani prilog koji ćete poslužiti na svojoj zabavi u vrtu dok se na roštilju peče fino meso. Količine prilagodite kalupu u kojem pečete i koje su vam potrebne.
Sastojci:
- 1 paket prhkog tijesta
- rajčice
- 2 žlice maslaca
- 1 luk
- češnjak
- mascarpone
- mozzarella
- 1 jaje
- 1 žumanjak
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
2. Stavite tijesto u lim i napravite rupice vilicom pa pecite kratko u pećnici, dok ne počinje dobivati boju.
3. Za to vrijeme napravite punjenje tako da najprije narežete rajčicu na ploške, posolite ju pa je stavite između dva papirnata ručnika i ostavite da stoji 10 minuta.
4. Na srednjoj vatri otopite malo maslaca pa mu dodajte luk.
5. Pirjajte dok ne postane zlatne boje, oko 5 minuta. Dodajte češnjak pa pirjajte još minutu. Začinite soli i paprom.
6. U posudi pomiješajte mascarpone, naribanu mozzarellu, jaje i žumanjak.
7. U kalup u kojem je tijesto najprije stavite ploške rajčice, zatim sloj luka i na kraju smjesa sireva i jaja.
8. Na vrhu posložite ostatak rajčica i pecite dok one ne dobiju lijepu boju, a tijesto postane hrskavo.
9. Lagano ohladite prije posluživanja.