Jeste li znali da su svježe, slasne trešnje idealan lijek protiv iscrpljenosti? Kako biste otklonili proljetni umor i pripremili cijelu obitelj za veselo i razigrano ljeto, Klokanica vam donosi pet recepata s ovim sočnim ljetnim voćem kojeg već sada možete pronaći na tržnicama i trgovinama
Trešnjama protiv umora
Trešnje su bogate prehrambenim vlaknima, vitaminom C, kalijem i antioksidansima pa stoga usporavaju proces starenja. Ovo slasno voće crvenu boju duguje antocijaninima, antioksidansima snažnih protuupalnih svojstava.
Snizuju krvni tlak, a svježe trešnje jako su dobre protiv fizičke te umne iscrpljenosti, dok njihov sok smanjuje bolove u mišićima. Imaju dosta kratak vijek trajanja pa prilikom treba kupovati samo čvrste i neoštećene plodove.
Smoothie od trešanja i jogurta
Sastojci:
- 1 čaša borovnica
- 1/2 šalice trešanja
- 1 čaša soka acai bobica
- 1/2 šalice jogurta
Priprema:
- Stavite sve sastojke u miješalicu i miješajte dok ne dobijete gustu, glatku smjesu
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Marmelada od trešanja
Sastojci:
- 1 kg trešanja, usitnjenih, bez koštica
- 0.3 - 0.5 kg šećera
- voda
Priprema:
- Usitnjene trešnje i šećer s malo vode kuhati pola sata
- Kad je marmelada gotova, ulijte je u bočice
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Prhka savijača s trešnjama
Sastojci:
- 1 kg trešanja
- 300 g brašna
- 150 g maslaca
- 260 g šećera
- 2 jaja
- prstohvat soli
- malo hladne vode
Priprema:
- Trešnje operite i očistite od peteljki i koštica. Stavite ih u plitki i širi lonac te dodajte 200 g šećera i malo maslaca. Kuhajte na sasvim laganoj vatri 20-ak minuta
- U drugoj posudi izmiješajte brašno, 60 g šećera, prstohvat soli te maslac koji ste ostavili da omekša
- Sve izradite prstima miješajući te dodajte jaja koja ste umutili pjenjačem te sasvim malo hladne vode, tek toliko da tijesto postane podatno i da ga oblikujete u kuglu
- Omotajte plastičnom folijom i ostavite jedan sat u hladnjaku. Razvaljajte tijesto u plohu debelu oko pola centimetra
- Prepolovite je nožem. Na jednu polovicu stavite trešnje koje su se skuhale i reducirale u gusti umak. Zarolajte. Isto ponovite s drugom polovicom tijesta
- Premažite ih rastopljenim maslacem i pecite 35 minuta u pećnici na 180 stupnjeva
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Hladni desert s trešnjama
Sastojci:
- 2 dcl jabučnog soka
- 2 žlice agara (biljne zamjene za želatinu)
- 0,5 kg trešanja (jagoda, očišćeno)
- prstohvat soli
- 150 gr indijskih oraščića (usitnjeni)
- 100 gr sojine šlag kreme (u tetrapaku)
Priprema:
- Jabučni sok kuhati s agar agarom 10 minuta na laganoj vatri
- Dodati trešnje i sol te sve zajedno kuhati još 5 minuta pa pustiti da se ohladi
- Oraščiće fino samljeti te mu dodati šlag do željene gustoće. Kremu od trešanja poslužiti s kremom od oraščića
Recept Tončike Cukrov preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Kolač od krupice s trešnjama
Sastojci:
- 1.5 šalica kukuruzne krupice
- 1/2 šalice kokosovog brašna
- 3 šalice sojinog mlijeka
- 3 šalice jabučnog soka
- 2 šalice otkoštičenih trešanja
- 2 žlice agavinog sirupa
- 3 žlice kukuruznog ili suncokretovog ulja ili 2 žlice maslaca od lješnjaka
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na temperaturi od 200 Celzijevih stupnjeva
- Pomiješajte sok i mlijeko pa zakuhajte. U zagrijanu smjesu mlijeka i soka umiješajte kukuruznu krupicu i kokos Dodajte maslac od lješnjaka i agavin sirup. Kuhajte i miješajte 2-3 minute pa dodajte očišćene trešnje
- Sve premjestite u dublji protvan pa pecite 30-40 minuta
Recept Jadranke Boban Pejić preuzet je s portala Gastro.hr