Ne znate kamo za vikend? Zašto sa svojom obitelji ne biste proveli savršen dan na izletu u prirodi? A kako ne biste ostali gladni, za vas smo pripremili pet hranjivih i jednostavnih jela koja su praktična za konzumaciju na otvorenom!
Okruglice od riže i mljevenog mesa
Sastojci:
Rižoto:
- 500 g riže
- 800 ml pilećeg temeljca
- žlica maslaca
- jaje
- 3/4 šalice ribanog parmezana
Nadjev:
- 200 g mljevene govedine
- 3/4 šalice graška
- češanj češnjaka
- žlica koncentrata rajčice
- žlica maslinova ulja
- šalica pirea od rajčice
- 10 manjih kockica sira
- sol, papar
Paniranje:
- 2 jaja
- 300 g krušnih mrvica
Priprema:
- U tavi otopite maslac i dodajte rižu. Popržite pa postupno ulijte temeljac miješajući dok ga riža ne upije. Pustite da se ohladi, dodajte tučeno jaje te parmezan. Izmiješajte i stavite u hladnjak da se ohladi, oko sat vremena
- Popržite meso, dodajte češnjak i pirjajte još nekoliko minuta. Ulijte koncentrat rajčice i pirjajte nekoliko minuta
- Dodajte pire, grašak, sol i papar pa pustite da krčka oko pola sata. Ohladite
- Od riže napravite okruglice, napunite ih nadjevom i dodajte kockicu sira. Malo razvaljajte da dobijete lijepo oblikovanu kuglicu. Kad potrošite smjesu, stavite u hladnjak na 30 minuta da očvrsnu
- Uvaljajte ih najprije u smjesu tučenih jaja pa u krušne mrvice. Popržite ih na zagrijanom ulju
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Složenac od palente i mladog luka
Sastojci:
- 1 šalica palente
- 3 šalice vode
- Šaka svježeg špinata
- 120 ml mlijeka
- 4 jaja
- Pola žličice soli
- Papar
- Vezica mladog luka (oko 5 komada)
- Oko 100 g svježeg sira
Priprema:
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva Celzijusa i ostavite da se zagrije
- U 3 šalice vode skuhajte 1 šalicu palente. Obavezno vodu u kojoj ćete kuhati palentu posolite
- Kalup obložite masnim papirom za pečenje. Skuhanu palentu izlijte u kalup, pritom dodatno okolo po masnom papiru napravite kao malu ogradicu od palente gdje će u sredinu ići nadjev
- Na palentu poslažite listove svježeg špinata
- U posudici izmutite mlijeko, jaja, sol i papar. Zatim to prelijte preko špinata
- Mladi luk nasjeckajte na sitno i posipajte po složencu
- Za kraj po svemu posipajte svježi sir. Dodatno malo popaprite i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 40 minuta
Recept Sanje Štrbac preuzet je s portala Gastro.hr
Salata od kus kusa i povrća
Sastojci:
- kus kus
- rajčica
- mrkva
- tikvice
- kukuruz
- masline
- sol, papar, majčina dušica
- maslinovo ulje
Priprema:
- Kus kus se prokuha par minuta, ocijedi i ohladi
- Povrće se nareže na komadiće, u ovom slučaju su to rajčice, a mrkvu naribamo. Dodamo kukuruz i masline - također narezane i očišćene od koštica
- Tikvice narežemo na sitne trakice i popržimo na maslinovom ulju zajedno sa začinima - paprom, majčinom dušicom i slično
- Sve te sastojke pomiješamo zajedno te dodamo začine po želji - sol, papar i po potrebi još maslinovog ulja
Recept Monike Šuput preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Zobeni keksići s narančom
Sastojci:
- 2 šalice zobenih pahuljica
- 1/2 šalice rogača
- 2 žlice rastopljenog maslaca
- 2 šalice bademovog mlijeka
- 3-4 žlice suhih brusnica
- 1 filetirana naranča
- 1 dcl usitnjenih badema i pečenih lješnjaka
- 2 žlice integralnog brašna
- 3 žlice meda (može i više ako voliš slatko)
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/3 žličice đumbira
- 1 žličica cimeta
- 1 vrećica burbon vanilije
- naribana korica naranče
Priprema:
- Sve suhe sastojke pomiješati i dodati mokre sastojke
- Dodati komadiće filetiranih naranči, usitnjenih badema i pečenih lješnjaka
- Smjesa mora biti gnjecava, ako nije, dodati još malo bademovog mlijeka
- Stavljati žlicom krugove na papir za pečenje ili npr. uz pomoć kalupića formirati srce
- Peći oko 10 minuta na 170 stupnjeva Celzijusa
Recept Mirjane Plećaš preuzet je s portala Zdravakrava.hr