Ne znate kamo za vikend? Zašto sa svojom obitelji ne biste proveli savršen dan na izletu u prirodi? A kako ne biste ostali gladni, za vas smo pripremili pet hranjivih i jednostavnih jela koja su praktična za konzumaciju na otvorenom!
Okruglice od riže i mljevenog mesa
Sastojci:
Rižoto:
- 500 g riže
 - 800 ml pilećeg temeljca
 - žlica maslaca
 - jaje
 - 3/4 šalice ribanog parmezana
 
Nadjev:
- 200 g mljevene govedine
 - 3/4 šalice graška
 - češanj češnjaka
 - žlica koncentrata rajčice
 - žlica maslinova ulja
 - šalica pirea od rajčice
 - 10 manjih kockica sira
 - sol, papar
 
Paniranje:
- 2 jaja
 - 300 g krušnih mrvica
 
Priprema:
- U tavi otopite maslac i dodajte rižu. Popržite pa postupno ulijte temeljac miješajući dok ga riža ne upije. Pustite da se ohladi, dodajte tučeno jaje te parmezan. Izmiješajte i stavite u hladnjak da se ohladi, oko sat vremena
 - Popržite meso, dodajte češnjak i pirjajte još nekoliko minuta. Ulijte koncentrat rajčice i pirjajte nekoliko minuta
 - Dodajte pire, grašak, sol i papar pa pustite da krčka oko pola sata. Ohladite
 - Od riže napravite okruglice, napunite ih nadjevom i dodajte kockicu sira. Malo razvaljajte da dobijete lijepo oblikovanu kuglicu. Kad potrošite smjesu, stavite u hladnjak na 30 minuta da očvrsnu
 - Uvaljajte ih najprije u smjesu tučenih jaja pa u krušne mrvice. Popržite ih na zagrijanom ulju
 
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Složenac od palente i mladog luka
Sastojci:
- 1 šalica palente
 - 3 šalice vode
 - Šaka svježeg špinata
 - 120 ml mlijeka
 - 4 jaja
 - Pola žličice soli
 - Papar
 - Vezica mladog luka (oko 5 komada)
 - Oko 100 g svježeg sira
 
Priprema:
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva Celzijusa i ostavite da se zagrije
 - U 3 šalice vode skuhajte 1 šalicu palente. Obavezno vodu u kojoj ćete kuhati palentu posolite
 - Kalup obložite masnim papirom za pečenje. Skuhanu palentu izlijte u kalup, pritom dodatno okolo po masnom papiru napravite kao malu ogradicu od palente gdje će u sredinu ići nadjev
 - Na palentu poslažite listove svježeg špinata
 - U posudici izmutite mlijeko, jaja, sol i papar. Zatim to prelijte preko špinata
 - Mladi luk nasjeckajte na sitno i posipajte po složencu
 - Za kraj po svemu posipajte svježi sir. Dodatno malo popaprite i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 40 minuta
 
Recept Sanje Štrbac preuzet je s portala Gastro.hr
Salata od kus kusa i povrća
Sastojci:
- kus kus
 - rajčica
 - mrkva
 - tikvice
 - kukuruz
 - masline
 - sol, papar, majčina dušica
 - maslinovo ulje
 
Priprema:
- Kus kus se prokuha par minuta, ocijedi i ohladi
 - Povrće se nareže na komadiće, u ovom slučaju su to rajčice, a mrkvu naribamo. Dodamo kukuruz i masline - također narezane i očišćene od koštica
 - Tikvice narežemo na sitne trakice i popržimo na maslinovom ulju zajedno sa začinima - paprom, majčinom dušicom i slično
 - Sve te sastojke pomiješamo zajedno te dodamo začine po želji - sol, papar i po potrebi još maslinovog ulja
 
Recept Monike Šuput preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Zobeni keksići s narančom
Sastojci:
- 2 šalice zobenih pahuljica
 - 1/2 šalice rogača
 - 2 žlice rastopljenog maslaca
 - 2 šalice bademovog mlijeka
 - 3-4 žlice suhih brusnica
 - 1 filetirana naranča
 - 1 dcl usitnjenih badema i pečenih lješnjaka
 - 2 žlice integralnog brašna
 - 3 žlice meda (može i više ako voliš slatko)
 - 1/2 žličice sode bikarbone
 - 1/3 žličice đumbira
 - 1 žličica cimeta
 - 1 vrećica burbon vanilije
 - naribana korica naranče
 
Priprema:
- Sve suhe sastojke pomiješati i dodati mokre sastojke
 - Dodati komadiće filetiranih naranči, usitnjenih badema i pečenih lješnjaka
 - Smjesa mora biti gnjecava, ako nije, dodati još malo bademovog mlijeka
 - Stavljati žlicom krugove na papir za pečenje ili npr. uz pomoć kalupića formirati srce
 - Peći oko 10 minuta na 170 stupnjeva Celzijusa
 
Recept Mirjane Plećaš preuzet je s portala Zdravakrava.hr