Vrtić 18. listopada 2022.

Zašto djeca prestaju jesti i kako im vratiti tek?

Foto: Pharmoval
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prehrana je najčešća tematika oko koje se vodi bitka između roditelja i djece. Selektivno jedenje i povremeni pad apetita djece uobičajeni su i normalni, ali odbijanje hrane na dulje vrijeme nije

Kod djece se ne mijenja samo okus, već i apetit, koji može varirati iz dana u dan. Djeci se ponekad ne sviđa ni izgled hrane ili pak ima neko neugodno iskustvo sa hranom koja mu je ponuđena. Ako ih konstantno tjeramo na nešto ili zabranjujemo, možemo biti posve sigurni da će prije ili kasnije početi činiti upravo suprotno. Stoga, poželjno je posavjetovati se s pedijatrom, koji će roditeljima pružiti najbolje informacije i savjete.

Mogući razlozi smanjenog apetita

Djeca obično ogladne svakih nekoliko sati i svakom je dijetetu potrebna različita količina hrane, ovisno o stilu života. Neki od najčešćih razloga u promjeni apetita kod djece, ali i kod odraslih su želučana viroza, grlobolja, opstipacija, gliste u crijevima, nicanje zuba, anemija, depresija ili neki drugi psihogeni razlog. Duži boravak u zatvorenom prostoru, nedostatak svježeg zraka i kretanja, te određeni lijekovi također mogu nepovoljno utjecati na apetit.

Kada dijete navrši tri godine, već je usvojilo neke prehrambene navike, te je važno osigurati mu dovoljan unos vitamina i minerala. Cink i vitamini B skupine doprinose normalnom metabolizmu hranjivih tvari te njihov nedostatak može utjecati na smanjeni apetit. Ponekad tinejdžeri namjerno izbjegavaju hranu i pretjerano vježbaju u želji da izgledaju kao svoji idoli, a za neometano djelovanje svih tjelesnih funkcija neophodan je optimalni unos svih makro i mikronutrijenata. Pomoć za poticanje apetita možemo potražiti i u dodacima prehrani za tu namjenu.

Gorke tvari za bolji tek

Korijen maslačka (Taraxacum officinale) i talus islandskog lišaja (Cetraria islandica) bogati su takozvanim gorkim tvarima. Gorke tvari potiču žlijezde slinovnice i stimuliraju sekreciju želučanog soka. Navedeni mehanizam pospješuje apetit i olakšava rad probavnog sustava. Ekstrakt korijena maslačka sadrži  i visok udio inulina, prebiotika koji korisno djeluje na peristaltiku, a ujedno i na zdravu probavu.

 | Author: Pharmoval Foto: Pharmoval

Dodatak prehrani za poticanje apetita

Dodaci prehrani odlična su pomoć za djecu koja slabu jedu ili odbijaju hranu. U ljekarnama možete pronaći A-petit tekući dodatak prehrani koji sadrži ekstrakte korijena maslačka i islandskog lišaja, mineral cink te odabrane vitamine B skupine. Ovaj dodatak prehrani, ugodnog okusa naranče, preporuča se uzimati dva puta dnevno prije obroka. A-petit je prvi hrvatski proizvod s odobrenom zdravstvenom tvrdnjom za poticanje teka te je uravnoteženog i optimalnog sastava, kako za djecu već od 3 godine tako i za odrasle.

Potražite u ljekarnama

Dodatak prehrani A-petit hrvatski je proizvod koji možete nabaviti u ljekarnama ili s dostavom na kućnu adresu na poznatoj internet trgovini drogerija.hr, a više informacija o proizvodu možete potražiti na službenim stranicama Pharmoval proizvoda.