Vrtić 25. listopada 2022.

Jesu li podni kreveti sigurni za dijete? Stručnjaci objašnjavaju kako utječu na razvoj

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Podni dječji kreveti sve su popularniji, a stručnjaci otkrivaju jesu li zaista sigurno te kako utječu na razvoj

Bilo da ste o njima čuli na TikToku ili ste naišli na njih dok ste šetali salonima namještaja, podni kreveti za djecu postali su iznimno popularni. "Podni krevet je jednostavan krevet koji se sastoji samo od madraca, bez nogu, okvira i ograde te je polegnut na pod", objašnjava Junnifa Uzodike, autorica knjige 'Montessori beba: Vodič za roditelje za njegovanje beba s ljubavlju, poštovanjem i razumijevanjem'. Iako su podni kreveti zapravo vrlo niski, mnogi roditelji se pitaju jesu li doista sigurni za njihovo dijete, budući da nemaju zaštitne ograde. 

Možda te zanima... Montessori kod kuće: Zašto kazna ne djeluje, a učenje kroz posljedice svojih postupaka djeluje? Vrtić

Montessori podni kreveti

Montessori metoda je obrazovni pristup koji je razvila talijanska liječnica Maria Montessori. Popularan je u cijelom svijetu već više od 100 godina. Pristup je usmjeren na razvoj neovisnosti, praktično učenje i promišljeno, interaktivno okruženje koje djetetu omogućuje rast u svim glavnim razvojnim područjima. Koncept pod nazivom 'Montessori kod kuće' odnosi se na roditelje koji odluče primjenjivati Montessori principe u odgajanju djece.

"Drugim riječima, Montessori odgoj nas uči kako da se prema djeci odnosimo s poštovanjem, potičemo njihovu neovisnost i samostalnost i s ljubavlju podržavamo njihov individualni razvoj", objasnila je autorica Montessori knjige, i dodala da je podni krevet prirodni produžetak ovih ideja, jer podržava neovisnost djeteta omogućavajući mu da samostalno uđe i izađe iz kreveta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Julie Eden (@julie_eden)

Podni kreveti prema Montessoriju imaju mnoge prednosti za dijete

Podržavaju grube motoričke vještine djeteta

"Od rođenja beba radi male pokrete i može se okretati za skoro 360 stupnjeva. Ako ju promatramo, primijetit ćemo da se beba kada dođe do ruba kreveta počinje pomicati natrag prema sredini. Ovaj osjećaj kontrole vlastitog tijela u prostoru je poboljšan korištenjem podnog kreveta", objasnila je Uzodika, i dodala da podni kreveti omogućavaju djetetu da uživa u nesmetanom pogledu na svoj prostor.

Pomažu u razvoju neovisnosti

Stručnjaci objašnjavaju da podni kreveti pružaju veći pristup knjigama i tihim igračkama dok se djeca pripremaju za spavanje, ali i kada ustanu ujutro ili nakon popodnevnog odmora, pružajući im veću neovisnost

Povećavaju samopouzdanje kod djece

Ovi kreveti imaju i pozitivnu vezu sa snom, jer njihov krevet nije nešto u čemu su se zaglavili prilikom buđenja i iz čega ne mogu izići bez pomoći roditelja. To je mjesto na koje odlaze na odmor i iz kojeg mogu otići, odnosno ustati kad god požele, što podiže njihovo samopouzdanje.

Prostor za vezivanje

Još jedna od prednosti podnih kreveta je i ta što odrasla osoba može sjediti ili ležati u krevetu s djetetom, ako je potrebno. Roditelji mogu primjerice čitati djetetu bez potrebe da ga podiže iz kreveta i mijenja lokaciju, što dodatno ometa san.

Lako ih je napraviti i pristupačni su

Podni kreveti mogu se jednostavno napraviti stavljanjem madraca na pod, ali mogu biti i složeniji ako želite primjerice dodati drveni okvir ili popularnu Montessori kućicu iznad njih.

Sigurnost podnih kreveta

Većina djece u dobi od dvije ili tri godine izlaze iz svojih krevetića kada su u stanju da stave nogu na vrh sigurnosne ograde. Stručnjaci kažu da je otprilike to i vrijeme kada roditelji mogu početi razmišljati o podnom krevetiću. Podni krevet pomoći će djetetu da izbjegnu povrede od pada, a također podni krevet može biti i prijelazna faza na visoki krevet za starije dijete.

Dr. Casares upozorava da podni kreveti mogu biti opasni ako dječja soba nije dobro zaštićena i ako krevet nije pravilno postavljen. Ona preporučuje sljedeće pametne sigurnosne poteze.

  • Postavite madrac dalje od zidova ili namještaja, idealno u središte sobe, tako da ako se vaše dijete kotrlja dok spava, ne ostane zarobljeno uza zid.
  • Pričvrstite namještaj za zidove, pokrijte električne utičnice i uklonite sve predmete koji predstavljaju opasnosti od gušenja.
  • Uklonite iz sobe sve potencijalno opasne igračke koje mogu uzrokovati gušenje i ozlijede.
  • Razmotrite sigurnost izvan djetetove spavaće sobe, uključujući postavljanje sigurnosnih vrata/ogradica ako postoje stepenice.


 

Možda te zanima... Pet Montessori roditeljskih navika koje treba prakticirati svaki dan Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.