Vrtić 14. studenoga 2022.

Je li kriv dječak ili vozač automobila? Video vožnje petogodišnjeg biciklista izazvao burnu raspravu

Foto: Twitter
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca u prometu su posebno ranjiva skupina, a video vožnje petogodišnjeg biciklista prometnom cestom izazvala je burnu raspravu

Sigurnost djece u prometu je izrazito važna jer su djeca posebno ranjiva skupina sudionika u prometu. Jednako kao i svi ostali i biciklisti se u prometu moraju pridržavati pravila koja su za njih propisana da bi što sigurnije stigli od točke A do točke B.

Video vožnje petogodišnjeg biciklista izazvao je burnu raspravu među korisnicima Twittera, ali i engleskog voditelja Jeremyja Vinea i bivšeg ministra zdravstva Velike Britanije Sajida Javida. Naime, snimka objavljena na Twitteru prikazuje dječaka koji vozi bicikl ulicom u Kingstonu, jugozapadnom dijelu Londona.

Iz drugog smjera dolazi automobil i prolazi blizu dječaka, na što roditelj koji snima sina s leđa kritizira vozača što nije stao ili usporio. Engleski voditelj Jeremy Vine, poznati ljubitelj i zagovornik biciklizma, na Twitteru je napao vozača, zbog čega se pokrenula žustra rasprava među korisnicima, a glavno je pitanje bilo tko tko je zapravo kriv - dječak ili vozač automobila.

Možda te zanima... Stručnjaci otkrili u kojoj dobi djeca smiju sama prelaziti cestu Školarci

"Otac petogodišnjaka je kriv", odgovorio je bivši ministar Javid. Na incident svoj komentar je dao i otac koji je snimao sina. "Kako možemo očekivati da će roditelji pustiti svoju djecu da se voze biciklima u školu ako susjedi ovako voze automobile?" napisao je te dodao da njegov sin ima pet godina, a da se incident zbio stotinjak metara od njegove kuće. "To se događa kada ne osigurate sigurnu biciklističku infrastrukturu oko škola ili na putu do škole. Danas se to dogodilo mom djetetu, sutra može vašem", upozorio je pa izazvao bujicu reakcija.

"Ne vidim problem u tome što se dogodilo", "Zašto uopće petogodišnjak vozi bicikl po cesti", pisali su neki.

Smiju li djeca u Hrvatskoj voziti bicikl po cesti?

Djeca koja su navršila 14 godina smiju upravljati biciklom na cesti. S navršenih 9 godina, djeca smiju voziti bicikl po cesti samo ako imaju potvrdu da su prošli školu za vožnju biciklom. Niti jedno dijete u Hrvatskoj mlađe od 14 godina nema položen tzv. mali vozački ispit, a vozi li se biciklom po cesti bez pratnje, automatski je u prekršaju.

Zakon, naime, propisuje da djeca smiju upravljati biciklom na cesti s navršenih 14, odnosno s navršenih devet godina ako su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda. Ostali devetogodišnjaci moraju imati pratnju.

Možda te zanima... Zašto danas djeca sve rjeđe voze bicikl? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.