Vrtić Igre za djecu 13. listopada 2015.

Smjehuljica - veseli vrtić koji radi do 9 navečer

vrtić smjehuljica
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Privatni vrtić Smjehuljica s tri lokacije na području Grada Zagreba, jedan je od rijetkih vrtića koji može ponuditi i smjenski rad do 21 sat, a uz redoviti desetosatni program, u ovoj pedagoškoj godini po prvi puta nudi i dva dodatna programa

Kada Vi kažete ljubav, dijete kaže Smjehuljica“, rečenica je koja na vrlo jednostavan i životopisan način sažima ono, nama važno, kako na osobnoj tako i na profesionalnoj razini. Matematičkim jezikom to izgleda nekako ovako. Dijete = vrijednost + ljubav = Smjehuljica, ili lingvističkim pojmovnikom dijete, koje smatramo neprocjenjivom vrijednosti u svojoj biti treba prekomjernu (i nikad dovoljnu) količinu ljubavi i razumijevanja, a sve to dobiva upravo ovdje u Smjehuljici, dječjem vrtiću, koji je samo ime dobio po djevojčici koja je poželjela u jednoj igri zamišljanja biti Smjehuljica jer je upravo ovo mjesto na kojem se ona najviše smije i igra.

No zvuči li to presavršeno da bi bilo istinito? Odgovori bi, naravno bili šaroliki (uvelike ovisni o znanju i subjektivnosti sugovornika, njegovom iskustvu ili pak nedostatku istog), no vjerujem da bi se iz njih mogla iščitati naša nit vodilja: Smjehuljica je mjesto kao iz bajke, sa puno igre, smijeha, sreće, ljubavi i prijateljstava od najranijih dana. No, nećemo se zavaravati, ponekad i tu zna biti teških dana svima nama, kada se tamni oblak nadvije nad naša tri objekta, dane kada djeca, po prvi puta budu ostavljena sama u jaslicama/ vrtiću od strane svojih roditelja, trenuci kada se u zraku osjeća tuga.

vrtić smjehuljica | Author: Promo Foto: Promo

No, ne brinite se, to ne traje dugo. Odgojiteljice, stručne, ali prije svega tople i brižne, vrlo brzo pronalaze strategije i načine utjehe za svako dijete, koje svakim danom sve manje plače, a sve više vremena provede u igri (sam ili s prijateljima). I tako sve dok jednog dana ne poželi ostati još samo malo u vrtiću, usprkos činjenici da ga roditelji čekaju na ulaznim vratima. 

Privatni vrtić na tri lokacije

Ukoliko ste se dosad već zapitali, tko smo mi zapravo i gdje smo, vrijeme je da vam odgovorimo. Mi smo privatni vrtić s najduljom tradicijom privatnog vrtića na području Grada Zagreba, a naši objekti nalaze se trenutno na tri lokacije (Petrova 19, Galjufova 5 i Bjelovarska 32, Sesvete). Svoju priču započeli smo 1998. godine kao igraonica za djecu, a već 2001. postajemo dječji vrtić. I dan danas ispisujemo priču o Smjehuljici, stranicu po stranicu, mjestu koje osigurava obiteljsku atmosferu, jer znamo da je djeci najugodnije u sigurnosti i toplini vlastitog doma. No ne zavaravajmo se, zadaća dječjeg vrtića nije zamjena za obiteljski odgoj, već predstavlja njegov logičan nastavak. 

vrtić smjehuljica | Author: Promo Foto: Promo

Itekako svjesni činjenice da dijete u odgojno - obrazovnoj ustanovi provede u prosjeku osam do deset sati dnevno (s obzirom na radno vrijeme roditelja) i uzimajući u obzir rezultate brojnih istraživanja, koji navode da prostorno - materijalni kontekst utječe na tok dječjih misli, osjećaje i njegovu aktivnost, promišljenim pedagoškim djelovanjem i stvaranjem poticajnog okruženja, naš vrtić, smješten najčešće u privatnim kućama, svakodnevno postaje mjestom radosnog i stvaralačkog življenja djece, istraživanja, otkrivanja i učenja.

Što to uopće znači? Ukratko, kreiramo vrtić u kojem dijete može i smije biti dijete, u kojem svakodnevno pronalazi nešto za sebe, u kojem uči kroz neposredni doživljaj i vlastito iskustvo. Važno nam je da dijete u vrtiću može pronaći mjesto za mir, opuštanje i odmor, ali i igru, učenje i istraživanje, da mu je vremenski okvir dovoljno fleksibilan kako bi uvažio njegove potrebe te da su skupine dobno i rodno mješovite, što je također svojevrsna specifičnost obiteljskog života. Osim toga živeći filozofiju da je različitost bogatstvo i da je svako dijete posebno i vrijedno, u odgojno- obrazovni proces uključujemo djecu s posebnim potrebama, kako bi djeca od najranije dobi usvajala pozitivne stavove o različitostima te njihovo uvažavanje (odgoj za empatiju i odgoj za solidarnost). 

vrtić smjehuljica | Author: Promo Foto: Promo

Redoviti 10-satni program i dva dodatna programa

U vječitim roditeljskim dilemama jesu li jaslice nužno zlo i što odabrati za dijete: gradski vrtić ili privatni, ne postoji jednoznačan odgovor. Odgovor na prvo pitanje sa sobom donosi mnogo promišljanja i vaganja prednosti i mana, dok je odgovor na drugo pitanje najbolje promatrati prema kriteriju kvalitete. Mnogi navode kao posebnost privatnog vrtića u odnosu na gradski vrtić bogatstvo programa integriranih u redoviti program bez dodatnog sufinanciranja od strane roditelja. Tako i mi uz redoviti desetosatni program, ostvarujemo i posebne programe, sportsku igraonicu, integrirani program ranog učenja engleskog jezika sa izvornim govornikom, program predškole, program promicanja tradicijske kulture i međukulturalnog razumijevanja ili jednostavnije rečeno etno progam, dok u jaslicama provodimo znakovni jezik za bebe ili baby signs. U cijenu vrtićkog programa ulazi i interaktivna web stranica za roditelje, koja nudi dnevne informacije o aktivnostima djece popraćene zaštićenim fotografijama u svrhu zaštite privatnosti djece. Suradnja s roditeljima naš je imperativ jer svaki roditelj, osim što za svoje dijete želi najbolje, želi i ispunjenje svojih očekivanja, koje postavlja pred nas. 

U ovoj pedagoškoj 2015./ 2016. godini po prvi puta nudimo i dva dodatna programa (uz nadoplatu), a to su Program za potencijalno darovitu djecu (od 3. do 7. godine života)  i  Program za djecu s teškoćama glasovno-govorno-jezične komunikacije (od 3. do 7. godine života) u novouređenom psihološkom/ logopedskom kabinetu. Uskoro planiramo i verifikaciju vjerskog programa te sukladno tome i njegovu integraciju u svakodnevni odgojno- obrazovni rad.

vrtić smjehuljica | Author: Promo Foto: Promo

Smjenski rad do 21 h

Osim toga jedan smo od rijetkih vrtića koji roditeljima (ali i djeci) može ponuditi i smjenski rad (do 21:00 h), u kojem kvaliteta rada nije u opadanju, već prati i nadograđuje aktivnosti redovitog desetosatnog programa. To znači da ni u kasnim večernjim satima dječji vrtić ne postaje „čuvalište“. 

Kako smo ranije rekli, djeca u vrtiću provode velik dio dana pa prehrana, koja predstavlja važnu stavku u vrtićkom životu jednog djeteta, s jedne strane mora biti u skladu s njihovim potrebama, a sa druge poštivati najnovije smjernice o zdravoj i kvalitetnoj prehrani. U prilog tome ide posjedovanje vlastite kuhinje u kojoj svakodnevno pripremamo zdrave obroke i pečemo svoj kruh, koji je između ostalog postao i naš zaštitni znak.

vrtić smjehuljica | Author: Promo Foto: Promo

Svaku pedagošku godinu idemo korak naprijed u odgojno- obrazovnom djelovanju, uključujemo se u nove, zanimljive projekte, osluškujemo djecu, surađujemo sa sustručnjacima, roditeljima i ostvarujemo međunarodnu suradnju, širimo svoja znanja i obogaćujemo spoznaje kontinuiranim stručnim usavršavanjem pod vodstvom kompletnog stručnog tima (pedagoga, psihologa i logopeda).  Djeca u našem vrtiću predstavljaju osnovnu snagu i pokretače promjena, oni su razlog našeg postojanja i bivanja. Svi vi koji ste odabrali Smjehuljicu, hvala vam što ste dio naše priče, a oni koji to tek budu, dobrodošli. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.