Vrtić Igre za djecu 06. prosinca 2016.

Put oko svijeta s vašim mališanom: Započnite ga u vlastitom domu

Lego
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Budite spremni kada vam djeca pokažu interes za takve teme i zatrpaju vas pitanjima. Predlažemo nekoliko načina kako odgovoriti na razna dječja pitanja kroz igre koje će ih educirati, ali i zabaviti

Svako dijete postepeno se počinje zanimati za svijet oko sebe povrh onoga što svakodnevno proživljava. Njihov interes može se razviti raznim poticajima poput putovanja, priča na stranim jezicima ili prijateljima roditelja iz stranih zemalja.  Budite spremni kada vam djeca pokažu interes za takve teme i zatrpaju vas pitanjima. Predlažemo nekoliko načina kako odgovoriti na razna dječja pitanja kroz igre koje će ih educirati, ali i zabaviti.

Lego | Author: Promo Foto: Promo

1. Životinjski svijet

Raznolikost životinjskog svijeta neće jako iznenaditi vaše dijete. Vidjeli su slonove, žirafe i mnoge druge životinje u zoološkom vrtu, knjigama i bajkama. Prilagodite svoja objašnjenja dobi vašeg djeteta koliko god je to moguće. Za mlađu djecu počnite sa jednostavnom igrom prepoznavanja pomoću slika, a starijima objasnite kako svijet izgleda i kako postoji više kontinenata. LEGO® DUPLO® set „Oko svijeta“može vam pomoći. Svaki razgovor će biti lakši ako djetetu počnete govoriti o njemu poznatim stvarima kako bi vas lakše razumjelo. Djeca vole životinje i to treba iskoristiti već od najmlađe dobi kako bi naučili raspoznati što više životinjskih vrsta i kako se ispravno ponašati prema njima.

Lego | Author: Promo Foto: Promo

2. Razvoj memorije i tehnike pamćenja

Pripremite jednostavnu igru kako bi dijete naučili prepoznati životinje. Na nekoliko kartica nacrtajte slike životinja u njihovom prirodnom okruženju. Pripremite te iste LEGO DUPLO modele životinja i posložite ih pored kartica. Spajajte slike životinja sa modelom životinja. Svaki put kada dijete uspješno spoji karticu sa životinjom, ispričajte mu neku zanimljivost vezano uz nju. Svaki idući put kada otvori istu karticu neka vam ispriča što je dodatno naučilo o toj životinji. Tako dijete razvija svoje pamćenje i sposobnost slušanja i reprodukcije informacija.

3. Kontinenti nas dijele, ali i spajaju

Starija djeca lako raspoznaju životinje pa s njima možete igrati i zahtjevnije igre. Veliku zdjelu napunite vodom i izradite makete kontinenata. Zatim ih posložite i pustite neka dijete zapamti njihov položaj i oceane koji ih dijele. Nakon toga, promiješajte makete, a dijete neka ih vrati u ispravan položaj. Kada svlada izgled zemaljske kugle, objasnite mu kako su kontinenti međusobno udaljeni i da ponekad za prijelaz s jednog na drugi kontinent trebamo prijevozno sredstvo poput broda ili zrakoplova.

Na kraju se poslužite mapom svijeta i pokušajte dijete navesti da prepozna kontinente i zemlje na njima. Tako uči koristiti knjige i razvija svoj osjećaj prostora i orijentacije. Često će se dogoditi da se djeca spontano počnu igrati sa LEGO DUPLO životinjama. Sparivat će nespojive kombinacije poput lava i kita ili slona i ptice, ali na taj način djeca razvijaju svoju maštu i uče se zajedničkoj igri što je važno za njihov razvoj kao timskih igrača u budućnosti.

Lego | Author: Promo Foto: Promo

Savjet za igru  

Pripremite maske životinja koje možete staviti na lice i imitirajte njihove zvukove. Doživljaj zvuka jako pomaže u razvoju pamćenja i omogućuje raspoznavanje okoline čak i u situacijama kada ne možemo sve vidjeti.

Uz karte s likovima životinja, možemo pripremiti i slike autentičnih stanovnika kontinenata kako bi ih djeca mogla upariti. Uz to LEGO DUPLO figure im mogu poslužiti kako bi ih stavili na odgovarajući kontinent. Pronađite LEGO DUPLO na Facebooku i proputujte cijeli svijet! 

Advertisement