Vrtić Igre za djecu 26. rujna 2018.

Nostalgija za djetinjstvom: 5 stvari koje nas odmah vraćaju u najljepše doba

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Okusi, mirisi, igračke i pjesmice vraćaju nas u djetinjstvo, ali ne smijemo zaboraviti da i naša djeca stvaraju svoja sjećanja i da je važno da budu ugodna

S koliko godina djeca počinju pamtiti? Iako je uvriježeno mišljenje da djeca pamte tek od treće godine, neke vodeći stručnjaci kažu da se djeca sjećaju već od druge godine. Djeca pamte na drugačiji način, ne sjećaju se događaja nego više nesvjesno, emocionalnih stanja. Dijete počinje imati prava sjećanja od treće godine, i tada postaju detaljnija i eksplicitnija. U dobi od šest, sedam godina memorija vašeg djeteta slična je vašoj.

Svi znamo da postoje osjećaji, okusi, mirisi koji će nas doslovno teleportirati u naše djetinjstvo. Čega se se zapravo sjećamo?

1. Mirisi

Mirisi koje dolaze iz bakine ili mamine kuhinje ostaju zauvijek s nama. Iako to ne moraju biti komplicirani kulinarski zahvati, dovoljno je sjetiti se mirisa štrudle, palačinki i naše tijelo će reagirati. Poželjet ćemo ponovno probati tu hranu, ali ćemo osjetiti i emocije koje smo osjećali u djetinjstvu. Naravno, nisu uvijek svi mirisi ugodni, možda se sjećate mirisa vrtića ili škole i možda opet osjetite neke neugodne emocije. Jedan od univerzalno najomiljenijih mirisa koji nas vraća u djetinjstvo je miris svježe pokošene trave jer nas podsjeća na beskrajno i slobodno trčanje po susjedstvu i parkovima.

2. Okusi

Slatkiši iz djetinjstva posebna su točka nostalgije. Tko se sjeća finog čaja, voćne salate ili zdravih obroka? Uvijek ćemo biti smiješno uzbuđeni kada ugledamo čokoladu koju smo jeli u djetinjstvu, šećernu vunu ili omiljenu lizalicu. Čak i pogled na pakiranje može nam vratiti taj okus i trenutak kad roditelje molimo za još jedan komad omiljenog slatkiša. Današnja djeca imaju puno veći izbor okusa i mirisa, ali slatkiši i omiljene lizalice danas sadrže i zdrave sastojke poput meda i vitamina C pa su spoj užitka i zdravlja. Tako su Lizzy Tusol® lizalice spoj ukusnog i zdravog s medom, bijelim sljezom, kaduljom i vitaminom C. Također omiljeni bomboni u obliku medvjedića poput Lizzy Centravit medvjedića uvijek ostaju u sjećanju kao izvor veselja u djetinjstvu.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Igračke

Kopanje po starim stvarima u roditeljskom domu može donijeti neočekivanu sreću. Pronalaženje starog medvjedića s kojim ste spavali kada ste bili mali ili prljavog starog autića je trenutak kada se vraćate u djetinjstvo. U takvim trenucima samo poželite izaći, sjesti i igrati se svojom omiljenom igračkom. Djeca koja odrastaju u 21. stoljeću imaju puno veći izbor, njihove sobe su prepune edukativnih i zabavnih stvari, ali danas kao i nekad imaju svog medu ili zeca koji ima pruža veselje i sigurnost. 

4. Glazba

Uspavanke, dječje pjesmice, uvodne pjesmice u omiljenim crtićima zauvijek su urezane u naše pamćenje. Kad odrastete čini vam se da je sve to nekako daleko od vas. Međutim, onog trenutka kad svom djetetu odlučite otpjevati uspavanku ili neku brojalicu ponijet će vas "stari osjećaj". Uživanje u omiljenoj dječjim pjesmicama stvorit će nove uspomene i za vaše dijete. Kako dijete odrasta u njegovo sjećanje ulaze i pop hitovi tog vremena, često su to pjesme zbog kojih se kasnije crvenimo i ne želimo reći da u nama bude sretne osjećaje. Lake note i zavodljivi tekstovi su nešto u čemu djeca najviše uživaju jer je njihov život jednostavan i neopterećen. 

5. Dječji parkovi i igre

U dječjim očima sve je veliko i šareno, omiljeni dječji park pravo je mjesto za istraživanje svijeta koje pruža bezbroj mogućnosti, a to ostaje zauvijek u našem sjećanju. Vesela vriska i igranje omiljenih dječjih igara neizostavna su dio djetinjstva koji često povezujemo i s omiljenim lizalicama. Roditelji uvijek ponesu bombone, lizalicu, vitaminske slamke i čokoladu kako bi djeca još više uživala u veselju i skakanju, a sjećanja ostala zauvijek lijepa.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.