Vrtić Igre za djecu 01. srpnja 2024.

Na splitskom 11. Ljetnom kazalištu za djecu pet predstava

Foto: Emica Elvedij/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

​U Gradskom kazalištu lutaka (GKL) Split u ponedjeljak počinje revija 11. Ljetno kazalište za djecu ​tijekom koje će u nekoliko dana u dvorani kazališta biti prikazano pet repertoarnih naslova​ kojima završava kazališna sezona.

Reviju ​će otvoriti predstava 'Dankovo srce', ujedno i posljednja ovosezonska premijera, nastala u režiji Jure Radnića, a prema tekstu Valentine i Luke Mavretića inspiriranih motivima Legende o Danku. ​Predstava s mnogo čarolije, magičnih krijesnica i drugih maštovitih elemenata u sklopu revije igra 1. i 2. srpnja.

U srijedu, 3. srpnja na sceni igraju 'Pričaoničari', prema tekstu Siniše Novkovića koji ujedno potpisuje i režiju ​te interaktivne radionice s elementima storytelling-a. Dvoje smiješnih mađioničara, relativno neuspješnih u svojim mađioničarskim vještinama pričaju priču uz pomoć publike i iz nje izvlače bitne pouke​, navode u GKL- a.

Možda te zanima... 'Ljeto u mreži' posvećeno djeci: Animirani filmovi Tarzan, Moj prijatelj robot i Mačke u muzeju u 30 kina diljem zemlje Školarci

Program ​se nastavlja ​i u četvrtak, 4. srpnja predstav​om 'Reci AAA... – Mali lav i veliki strah', u režiji Branimira Rakića prema tekstu Branka Ružića. ​Predstava ističe važnost suočavanja sa strahom i pokazuje djeci kako se lakše mogu nositi s njim​, te ne samo da potiče djecu da prevladaju svoje strahove već ih uči kako strah treba prigrliti kao izazov koji uz podršku obitelji i prijatelja može biti savladan.

​Dan kasnije, 5. srpnja​ na programu je predstava 'Maca Papučarica'​ nastala prema motivima istoimene priče Ele Peroci. Autorice teksta su Ivana Đula i Milica Sinkauz, a redateljica predstave Renata Carola Gatica. ​"Svaka priča je zapetljana na svoj način, baš kao klupko. Pa tako i ova priča. Ovo je priča o neurednoj djeci i njihovim preurednim roditeljima, priča o igri i o jednoj maloj tajni koju samo mace znaju, a koja je to tajna i kako će se klupko ove naše priče rasplesti, doznat ćete samo ako slijedite nit​", navodi se u najavi predstave.

Zadnjeg dana Ljetnog kazališta za djecu bit će izvedena predstava 'Nije pas beštija', u režiji Gorana Golovka. Nastala prema 'Pasjim noveletama' Miljenka Smoje, a autorica dramatizacije, dramaturginja i autorica stihova za songove je Marina Vujčić.

"Svi znamo za Smojinog legendarnog Šarka koji je bio kumpanjo koji ni po pameti ni po dobi ni po iskustvu nije zaostajao za svojim gospodarom, čime je stekao pravo na svoju ironiju i sve vrste manipulacije kojima se bilo koja beštija, bez obzira je li životinjska ili ljudska, služi kad se treba snaći u svom okruženju. Povezanost i ljubav između njega i Šarka ušla je u zapisnik, a sad i na kazališnim daskama rekonstruiramo njihove šetnje, dogodovštine i dijaloge u kojima Šarko, zahvaljujući svemu što je Smoje o njemu napisao. Ovom predstavom ujedno završava kazališna sezona 2023/2024", poručili su iz Gradskog kazališta lutaka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.