Vrtić Igre za djecu 22. veljače 2024.

Žohari - dječja plesna sci-fi predstava uskoro u Zagrebačkome plesnom centru!

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žohari, plesna sci-fi predstava u režiji Marija Kovača, koreografiji Branka Bankovića i produkciji Studija za suvremeni ples, uključuje robote, znanstvenu fantastiku i estetiku video igara nadahnutu suvremenim plesnim izričajem, a bit će izvedena 28. i 29. veljače u Zagrebačkome plesnom centru. Predstavu izvode Dina Ekštajn, Ana Mrak, Martina Tomić i Ida Jolić.

Žohari su nastali prema istoimenom dramskom tekstu koji je poljski slikar i književnik Stanislaw Ignacy Witkiewicz (1885.-1939.) napisao u dobi od samo osam godina i u kojem, pod utjecajem Shakespeareova opusa, prikazuje opsadu nedefiniranih kukaca na nekoć sretno kraljevstvo.

Kroz četiri prizora, smještena na manje od dvije stranice teksta, autor ostvaruje komičnu apsurdnost dječjeg pogleda na svijet, ali i grotesknost usporedivu s kasnijim djelima Ionesca i Harmsa. U toj drami od samog početka prisutan je duh katastrofizma koji je u proteklih nekoliko godina pandemijski ovladao cijelom našom planetom. Nešto nedefinirano, veliko i sivo se približava sretnom kraljevstvu i ugrožava njegovu egzistenciju dok njegovi stanovnici naizmjenice prolaze kroz različite emocije nesigurni kako treba reagirati.

 | Author: Promo Foto: Promo

Cilj autorskog tima je bio kreirati predstavu za djecu prilagođenu današnjem vremenu i prostoru. Predstava je namijenjena svima od 5 do 105 godina starosti. Glazbu potpisuje Tomislav Babić, oblikovatelj svjetla je Marino Frankola, kreator robota je Vedran Relja, kostimografkinja Ana Mikulić, autor grafičkog dizajna Tihomir Filipec, a crteža Vitja Telalović. Autorica fotografija je Nina Đurđević, a video materijala Matija Kralj.

Predstava je nastala u produkciji Studija za suvremeni ples kroz suradnju sa Zagrebačkim plesnim centrom, te je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.