Beba 26. listopada 2023.

I oni najmanji mogu uživati u kazalištu, a BonTon je dobar izbor za nadolazeći vikend

Foto: CeKaTe
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Među prvim lekcijama koje mališani moraju svladati je lekcija o bontonu, odnosno pravilima lijepog ponašanja. Upravo o tom govori predstava za one najmlađe koja je ovaj vikend na daskama Centra za kulturu Trešnjevka.

Je li kazalište samo za velike? Naravno da nije. Ljubav prema kazalištu gradi se odmalena, a osim što u priči koja se pred njima odvija na pozornici mogu itekako uživati, mogu kroz nju često i nešto naučiti. Upravo je takva predstava „BonTon“ koju ovog vikenda možeš s mališanima pogledati u Centru za kulturu Trešnjevka.

Možda te zanima... Dnevnik supermame - intimna predstava o ljepotama i izazovima majčinstva Roditelji

Pred najmlađu publiku ovu predstavu za toddlere donosi Frana Marija Vulić Vranković, i to u subotu 28. listopada, u 17 sati.  Ova je predstava jedna u nizu događanja koja se odvijaju u sklopu programa Teatar na Trešnjevci. Predstava je namijenjena djeci od 1,5 do 3 godine, a nakon predstave djeca se mogu igrati sa scenografijom.

BonTon donosi priču o curici koja ne zna reći “molim”, “hvala”, “izvoli”. Zbog toga se njezini prijatelji prestanu igrati s njom.  Nije ljubazna i ne želi dijeliti svoje stvari. Gubitak prijatelja ju ne smeta jer se može igrati i sama. No igrajući se sama postaje osamljena i tužna. Čak sama sebi ispriča priču: „Jednom davno, davno, iza sedam brda i sedam planina, živjela je jedna zebrica Imala je jako puno prijatelja. I svi su se sretno igrali. Ali, jednoga dana zebrica je dobila nove igračke koje nije htjela nikome pokazati. Vikala je ne dam ne dam to je moje! I svi su od nje pobjegli. Nje htjela reći izvoli i dati svoju igračku. Ta igračka za nju bila je samo njena. Svi su pobjegli od nje. Ostala je sama…“

Iako je najprije mislila da joj prijatelji ne trebaju, shvatila je da joj sve više nedostaju. Odlučila je zatim biti pristojna kako bi se prijatelji ponovno družili s njom. A to je odlučila napraviti tako što će naučiti govoriti čarobne riječi “hvala, molim, izvoli i oprosti”, pa tako zahvaljujući njima opet stekne prijatelje.

Koncept, scenografiju i režiju predstave potpisuje Frana Marija Vulić Vranković, koja ujedno predstavu i izvodi. Za kostime je zaslužna Anamarija Filipović-Srhoj, za svjetlo i ton Luka Gabrić dok je predstavu fotografirala Ines Novković. Predstava je dio programa  BeboKaz Teatra na Trešnjevci te javnih potreba u kulturi  Grada Zagreba za  2023. godinu.

Teatar na Trešnjevci pokrenuo je 2021. godine program BeboKaz, namijenjen najranijem uzrastu. U sklopu njega realiziraju se dramske radionice za bebe i djecu od 1. do 7. godine te predstave za jako mladu publiku, od 6 mjeseci nadalje. Program je osmislila i vodi dr.sc. Frana Marija Vulić Vranković, kazališna redateljica i voditeljica kazališne djelatnosti Centra za kulturu Trešnjevka.

Možda te zanima... Započeo je festival Knjige u krošnjama! 5 dana predstava, koncerata, radionica, pričaonica i još mnogo toga Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.