Vrtić Igre za djecu 10. svibnja 2016.

Kultni crtić 'A je to!' dolazi na kazališne daske

a je to
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U vrijeme instant-rješenja i kupnje gotovih proizvoda kratkog vijeka trajanja, Pat i Mat, kućni majstori, podsjećaju na vještine rješavanja kvarova, ali i nezgoda na maštovit, a u njihovom slučaju počesto i nespretan i kompliciran način

Legendarni češki animirani serijal 'A je to!', koji ove godine slavi i 40. obljetnicu prikazivanja, dobiva kazališnu adaptaciju i zaigrat će u Gradskom kazalištu Trešnja 13. svibnja. Redatelj i dramaturg predstave je Mario Kovač, a Pata i Mata utjelovit će glumci Asim Ugljen i Marko Cindrić. Predstava je nastajala posljednjih osam mjeseci kao koprodukcija umjetničke organizacije Nu:Write Theatre Festival Zagreb i GK Trešnja, nakon otkupa prava na likove od praškog studija Patmat film.

Uz stilizirani pokret, kakav koristi i stop-animacija vjerno prenesena na daske, predstava ima i bazičan i duhovit zaplet, kao i u originalnom crtiću. Smotani, ali i dovitljivi najbolji prijatelji i susjedi, Pat i Mat oduševe se ljepotama hrvatskog Jadrana gledajući televizijsku reklamu pa odluče krenuti automobilom na more. Predstava, namijenjena svim generacijama, oživljava i ponešto zaboravljene vrijednosti, ponajviše "uradi sam" duh kojeg je nekoć posvud bilo.

Kućni majstori s vedrim pogledom na život

U vrijeme instant-rješenja i kupnje gotovih proizvoda kratkog vijeka trajanja, Pat i Mat, kućni majstori i  glavni likovi 'A je to!', podsjećaju na vještine rješavanja kvarova, nezgoda te izrade potrebnih predmeta vlastitim rukama, na maštovit, a u njihovom slučaju počesto i nespretan i kompliciran način, ali uvijek uz vedar i optimističan pogled na život.

Pravi električni automobil kao iz crtića

Osim prepoznatljivih glazbenih tema iz originalne serije, skladatelja Petra Skoumala, nagrađivani hrvatski autor scenske glazbe i oblikovatelj zvuka Tomislav Babić ovu je predstavu obogatio novim temama i duhovitim songovima, a Jonny Hoskins, engleski redatelj scenskog pokreta i profesor glume i pokreta na akademiji Arts University of Bournemouth, glumce je podučio klaunovskom scenskom pokretu po metodi Jacquesa Lecoqa. Likovni identitet potpisuje scenograf i kostimograf Davor Prah, a inovativna domaća tvrtka Dok-ing pobrinula se za izradu pravog električnog automobila istovjetnog onome iz crtića.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.