Školarci Slobodne aktivnosti 17. svibnja 2013.

Dramska grupa u kojoj je svatko glavni glumac

Daria Lorenci Flatz - dramska grupa
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Glumica Daria Lorenci Flatz za djecu osnovnoškolske dobi vodi dramsku grupu kojoj je cilj samoizražavanje, podizanje samopouzdanja i dobra zabava

"Iako su trema i nelagoda od javnog nastupa uvijek prisutne i kod djece i odraslih, mislim da se djeca lakše zaigraju i prepuste. Dramska grupa pomaže djeci i da se socijalno oslobode, jača im samopouzdanje i pomaže im u savladavanju straha od samoizlaganja u javnosti", kaže glumica Daria Lorenci Flatz, voditeljica dramske radionice za djecu osnovnoškolske dobi koju održava u Klovićevim dvorima u Zagrebu.

U sklopu Male Akademije koju je prije nekoliko godina osnovao glumac Rene Bitorajac, glumica je počela voditi dramske grupe za djecu. Ali nakon što je zbog količine djece Rene odlučio potražiti adekvatniji prostor, Daria nije željela prekinuti rad svojih grupa pa je pronašla prostor u Klovićevim dvorima, gdje i dalje održava dramske radionice.

Dramska grupa održava se jednom tjedno i traje sat i pol, a prva trećina sata sastoji se od različitih igara za djecu koje su dobre za opuštanje i zagrijavanje. "Različite igre za djecu na prvi pogled nemaju puno veze s glumom, ali pokazale su se kao dobra priprema za rad. Jako su dobre za podizanje energije, a sve to radimo bez opterećenja i određenog zadatka", kaže Daria.

"Dalje radimo vježbe koje unutar sebe imaju neki glumački zadatak, a koje djeca mogu pokazati mimikom i tijelom, kao što je pantomima. I na kraju radimo glumačke improvizacije".

Predstava nastaje iz improvizacije

Na kraju školske godine u suradnji s kazalištem Vidra, djeca pripremaju i postavljaju završnu predstavu za roditelje i sve zainteresirane gledatelje, a predstava je i prilika grupama da međusobno pokažu i vide svoj rad.

"Iz glumačkih improvizacija koje radimo tijekom cijele školske godine napravimo završnu predstavu. Obično se nametne jedna tema pa napišemo tekst, a i sama djeca sudjeluju u smišljanju i pisanju teksta. Na samoj predstavi intenzivnije radimo posljednja dva mjeseca", objašnjava Daria.

Nitko nema glavnu ulogu

Glumica više voli improvizacije nego prilagodbe književnih djela, jer želi da su sva djeca iz grupe jednako zastupljena u predstavi. "Izbjegavam da netko ima glavnu ulogu, a svi drugi manje. Smatram da je za djecu jako važno da su svi zajedno u tome, da se mogu izraziti i igrati jedni s drugima", kaže Daria.

Daria kaže da je dramska grupa najčešće afinitet samog djeteta, a budući da je to slobodna aktivnost i nije obavezna, roditelji i djeca su uglavnom jako zadovoljni.

"Daria ima prekrasan odnos s djecom. Veliki je entuzijast, ali i mirna i staložena osoba", kaže Jasna Galjar, mama desetogodišnjeg Andreja koji već tri godine pohađa dramsku grupu.

"Andrej je izrazio želju da pohađa dramsku grupu, a uz to ide i na umjetničko klizanje. On je sam to odabrao, a mi ga zapravo pratimo u tome. Mislim da su najvažniji druženje i komunikacija s drugom djecom, a ne toliko gluma. A tako se ovdje i radi, naglasak je na postavljanju u različite situacije i snalaženje u prostoru", objašnjava.

Dramska grupa Darie Lorenci Flatz | Author: Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

"Dramska grupa je prilika djeci da se oslobode. Podiže im se samopouzdanje, imaju osjećaj da mogu ići u nepoznato, to im je novi izazov", priča Daria i objašnjava da svatko osjeća tremu i nelagodu zbog nastupa u javnosti. "Iako trema postoji kod djece, s vremenom se naviknu na to, nemaju više toliki strah zbog nastupa pred drugim ljudima".

Glumica kaže da i odrasli glumci ponekad osjećaju tremu i strah od nastupa, ali prema njenom iskustvu, djeca su snalažljiva i lakše prevladaju tremu, ako i postoji. "Nevjerojatno mi je gledati ih na pozornici. Nikad nitko nije zablokirao, čak i ako zaborave tekst, idu dalje, dodaju novi tekst, poput glumaca s karijerom dugom dvadeset godina. Mislim da oni čak bolje funkcioniraju na sceni", priča Daria o svojim učenicima.

Prijateljstva i dobra zabava

Dramska grupa odlična je izvanškolska aktivnost, a djeca je vide više kao druženje nego kao obavezu. Najesen će biti upisi za nove članove, a Daria kaže da joj je lakše raditi s više djece i kada su grupe popunjenije jer se djeca tada više oslobode. "Oni se vesele druženju, postaju bliski, vezani jedni za druge, a svaki susret doživljavaju kao proslavu nečijeg rođendana", priča Daria.

Iako neka djeca pokazuju poseban talent za glumu, Daria kaže da ih ona s tim ne želi opterećivati. "Imat će vremena u životu baviti se time ozbiljnije, ako se odluče na glumački poziv. Sad su još mladi i cilj nam je da se mogu izraziti i dobro zabaviti", kaže glumica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.