Vrtić Igre za djecu 03. prosinca 2021.

Istraživanje: Ovo je najveći pokazatelj dječje sreće!

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina roditelja, kada ih upitate kakvo dijete žele odgojiti, odgovara da žele odgojiti sretno dijete. Postoji jedna stvar koja vam može pomoći na tom putu...

Većina roditelja zna da je san važan za dobrobit djece. Odrasli, a posebno roditelji, općenito cijene san i dobro znaju način na koji on utječe na emocionalno blagostanje. No, znaš li koliko je san važan za sreću djeteta?

BTN Happiness Survey 2017. provelo je Sveučilište u Melbourneu na uzorku od 47.000 australske djece. Utvrđeno je da je san najveći pokazatelj sreće – dovoljno sna povećavalo je vjerojatnost da djeca u upitnicima navode da se osjećaju sretno i ispunjeno. "Ovi rezultati pružaju uvjerljive dokaze da je san ključni pokazatelj dobrobiti djeteta", rekla je izvanredna profesorica Lisa Gibbs u intervjuu za ABC News.

Prije nego što počnete biti zabrinuti oko toga spava li tvoje dijete dovoljno s obzirom na dob, važno je zapamtiti da se djeca koja dobro spavaju obično osjećaju zaštićeno i sigurno. Prema rezultatima istraživanja, djeca koja se nisu osjećala sigurno imala su četiri puta veću vjerojatnost da će imati atipične obrasce spavanja, što znači da su spavala previše ili premalo za svoju dobnu skupinu.

Istraživanje je također identificiralo niz drugih stvari koje pomažu djeci da se osjećaju sretnima, uključujući obitelj, prijatelje, glazbu i sport. Mlađa djeca su znatno češće izjavila da su obitelj, čitanje i crtanje izvori sreće. Kuhanje i boravak u prirodi također su bili povezani s osjećajem sreće za djevojčice. Dječaci su znatno češće navodili sport, a računalne igre su im također pomogle da se osjećaju sretnima. Kućne ljubimce također su identificirala mnoga djeca svih dobnih skupina i spola kao jedan od izvora sreće.

Možda te zanima... Tablica spavanja: Koliko sna dijete treba i kako prepoznati znakove da ne spava dovoljno Vrtić

Kako poboljšati san djeteta?

1. Dijete se mora osjećati sigurno

Djeca koja se osjećaju sigurno i zaštićena općenito imaju dobru emocionalnu vezu sa svojim roditeljima. U svakom danu pronađite načine da se povežete sa svojim djetetom. Provedite vrijeme u zajedničkim aktivnostima. 

2. Redovita rutina odlaska na spavanje podržava dobre navike spavanja

Odredite vrijeme spavanja koje je u skladu s količinom sna koja je vašem djetetu potrebna. Na primjer, djeca mogu znati da svake večeri nakon večere peru zube, igraju igricu, a zatim čitaju priču s roditeljem prije nego što ih ušuškaju u krevet. Ove rutine pružaju osjećaj predvidljivosti koji potiče osjećaj sigurnosti i smanjuje tjeskobu djece.

3. Tjelesna aktivnost je važna

Pomicanje tijela je koristan alat za poticanje sna. Pomaže u korištenju fizičke energije, ali je također pozitivno povezan s kemijom mozga koja je ljudima potrebna kako bi upravljali stresom i tjeskobom te dobro spavali. Većina škola ima neki dnevni program vježbanja, ali djeci će možda trebati više od onoga što je predviđeno školskim programom. 

4. Smanjite izloženost ekranima dva sata prije spavanja

U modernom tehnološkom svijetu nije neuobičajeno da djeca provode značajnu količinu vremena gledajući u ekrane. Ekrani često nađu i svoj put u spavaće sobe. Zasloni emitiraju plavo svjetlo koje može spriječiti proizvodnju melatonina. Proizvodnja melatonina neophodna je kvalitetan san. 

6. Ako dijete osjeća tjeskobu ili anskioznost, potražite pomoć

Iako istraživanje pokazuje važnost poboljšanja navika spavanja vašeg djeteta, ono također nastavlja naglašavati ulogu osjećaja sigurnosti na opću dobrobit. Prije svega važno je pomoći djeci koja se bore s anksioznošću, stresom i traumom. Ako vaše dijete ne spava zbog anksioznosti ili prošle traume, potražite savjet stručnjaka. Obratite se svom liječniku  kako biste utvrdili što vaše dijete treba. Profesionalna i specijalizirana pomoć za mentalno zdravlje je najbolja.

Odgoj sretnog djeteta svodi se na kombinaciju različitih čimbenika. Dobar san samo je jedan od njih.

Možda te zanima... Spavanje u istom krevetu s djecom, pozitivno utječe i na roditelje i na djecu! Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.