Vrtić Igre za djecu 24. ožujka 2018.

5 pravila za bezbrižnu organizaciju dječjeg rođendana

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaki dječji rođendan podrazumijeva kupnju poklona, a za roditelje slavljenika i tortu, ukrase, a ovisno o mogućnostima i rezervaciju prostora. Donosimo vam savjete koji će vam olakšati organizaciju i pravila ponašanja kako bi svi uživali u rođendanima

Često kad djeca uđu u kolektiv kao što je vrtić ili škola s time dolazi jedan novi trenutak za roditelje i djecu, a to su proslave rođendana. I to ne samo njih nekoliko godišnje, već i po par mjesečno (ovisno o veličini grupe ili razreda u koje dijete ide). 

Svaki od tih rođendana podrazumijeva kupnju poklona, a za roditelje slavljenika i tortu, ukrase, a ovisno o mogućnostima i rezervaciju prostora, zabave i slično. Rođendani više nisu kakvi su nekad bili i rijetko tko se odlučuje na proslavu kod kuće, kakve su prije bile uobičajene. Danas se roditelji češće odlučuju na najam prostora ili igraonica budući da na ovaj način izbjegavaju dvostruko čišćenje i još niz obveza koje se podrazumijevaju s organizacijom rođendana kod kuće.

Možda te zanima... Trikovi kako potrošiti što manje za dječje rođendane Roditelji

Uz rođendane se često pojavljuju pitanja na koje većina nema točne odgovore, a koje je pomogla odgovoriti koautorica 18. izdanja knjige Pravila ponašanja Emily Post, unuka autorice, Lizzie Post, kako bi olakšala organizaciju i pravila ponašanja vezana za dječje rođendane. Svoje savjete je podijelila s portalom Real Simple

1. Treba li se pozvati cijela grupa ili razred?

Nitko nema obvezu pozvati svu djecu iz grupe ili razreda na rođendan. Mnoge obitelji se drže starog pravila da se zove jedno dijete više nego što slavljenik slavi godina (na primjer na proslavu četverogodišnjaka se zove petero djece).

"Na drugu stranu, ako dijete želi veći broj djece, neka to bude do polovice grupe, na primjer samo djevojčice ili samo dječaci. Ili, ako želi pozvati pola razreda dječaka i djevojčica, djetetu se treba objasniti da nije lijepo pričati o rođendanu u razredu i pozivnice se trebaju diskretno podijeliti. Na primjer staviti u ormarić ili dati poslije nastave", upozorava Post.

Sin Jennifer Engele Možda te zanima... Mamina poruka roditeljima nakon što jedino njezin sin nije pozvan na rođendan Roditelji

2. Je li u redu slati pozivnice putem elektronske pošte?

Iako su ovakvi pozivi jednostavnija opcija i definitivno jeftiniji od klasičnih pozivnica, one isključuju dijete iz procesa pozivanja.

Kupite tvrđi papir ili plakat kakvih ima u knjižarama i razrežite ga na manje komade (onoliko koliko pozivnica namjeravate napraviti) i neka vaše dijete samo napiše pozive ili ako još ne zna pisati neka ih ukrasi svojim crtežima, jedan je od savjeta iz knjige.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

3. Kako podsjetiti uzvanike da potvrde dolazak?

Na pozivnici treba napisati datum do kojega očekujete potvrdu i kontakt telefon na koji drugi roditelji mogu nazvati. U slučaju da vam se netko od roditelja ne javi, dan nakon datuma napisanog na pozivnici možete ih kontaktirati i provjeriti dolazak.

4. Treba li dijete otvarati pred svima poklone?

U principu bolje je otvaranje poklona ostaviti za kasnije budući da u većini slučajeva za vrijeme otvaranje poklona drugoj djeci je dosadno, a slavljenik se često teško odvaja od novih poklona koje je dobio. Ako se odlučite na otvaranje poklona pred svima razgovarajte sa svojim djetetom ranije o tome kako se treba zahvaliti na poklonu i kako se ponašati prema uzvanicima od kojih su dobili poklon, bez obzira sviđao im se ili ne.

Možda te zanima... Zašto djeca ne bi smjela otvarati poklone na proslavi? Vrtić

5. I ključno pitanje - Koliko novca treba potrošiti na poklon?

Poanta poklona je obilježiti posebni dan djeteta, a ostati unutar svojeg budžeta. Pristojno ponašanje zahtjeva da se ne kupuju skupi pokloni, kao ni pokloni koji nisu primjereni dobi djeteta. 

Česti problem koji nastaje kod kupnje poklona za dječje rođendane je strah od toga koliko će drugi roditelji potrošiti. Stoga je dobro na početku godine da se roditelji, na primjer nakon roditeljskog sastanka, dogovore o granici potrošnje na dječje poklone, na primjer 50 kn, 75 kn ili 100 kn. 

anne Hathaway Možda te zanima... Slavna mama priznala grešku kod planiranja 1. rođendana Beba

Poanta je da sva pozvana djeca dođu na rođendane, da se smanji pritisak na roditelje i na njihov budžet te da se svi ograniče od kupnje preskupih ili nepotrebnih poklona.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Saznajte što o dječjim rođendanima kažu roditelji za portal 24sata.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.