Vrtić Igre za djecu 09. lipnja 2017.

Zašto djeca ne bi smjela otvarati poklone na proslavi?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna mama, zbog svog je iskustva, objasnila zašto mališani ne bi trebali otvarati poklone na rođendanskim proslavama

Spisateljica i mama jednog dječaka, Maggie Downs, odlučila je podijeliti svoje mišljenje o tome zašto djeca ne bi trebala otvarati rođendanske poklone na proslavi: 

Kad sam navršila 6 godina, moji roditelji priredili su posljednju rođendansku proslavu koju sam imala. I zorno se sjećam zašto. Moj rođendan je u srpnju, tako da su mnogi moji prijatelji iz vrtića i male škole bili izvan grada, provodili svoje ljetne praznike. Umjesto toga, moja mama pozvala je svu djecu u susjedstvu. Nakon kolača i torte, borbe s vodenim balonima i trčanja po dvorištu s prskalicama, svi smo se okupili oko stola zbog glavnog događaja, gledanja mene kako otvaram poklone. I to je trenutak kada su stvari krenule nizbrdo. Dobila sam par bojanki, kišobran, lutku i oslikano kamenje zalijepljeno za komad kartona. Naravno, zbog ove posljednje stvari, sve je krenulo naopako. Oslikani kamen? Nisam shvatila. Gdje je tu poklon?? Pregledala sam kamenčiće i odlijepila ih od kartona prije nego što sam ih bacila na pod. 

igračke Možda te zanima... Treba li tvojoj obitelji 'Pravilo o 20 igračaka'? Vrtić

Naravno, potrgala sam rukotvorinu, za koju tad nisam shvaćala što je. I tada sam dignula pogled i imala što za vidjeti. Moja mama je bila užasnuta mojim ponašanjem. A dvoje susjeda koji su sami izradili ovaj poklon izgledali su grozno. Djevojčica je plakala, a dječak je izgledao kao da mu je jako neugodno. Nikad neću zaboraviti taj trenutak. 

Sada sam i sama majka. Dosad sam uspjela izbjeći rođendanske proslave za svog sina, jer jednostavno nije bio dovoljno star za njih. Ali, ove godine navršava tri godine i svjestan je toga. Ispituje me o rođendanskoj proslavi svaki dan. 

Moj 6. rođendan savršeno je pokazao zašto bi djeca na proslavama trebala preskočiti otvaranje poklona:

  • Zbog toga jer se ostala djeca mogu loše osjećati. Provjereno!
  • Zbog toga jer je fokus samo na poklonima, koji su najmanje važni. Provjereno!
  • Zbog toga jer se vrši pritisak na djecu. Definitivno provjereno!
Tužno dijete Možda te zanima... Što sam rekla kćeri kad se prijatelj nije htio igrati s njom jer ne nosi marke Roditelji

Odrasla sam u skromnom susjedstvu, i iako nikad neću sa sigurnošću znati zašto su moji susjedi poklonili oslikano kamenje za rođendan, prilično sam uvjerena da je taj poklon imao veze s obiteljskim primanjima. Moj odgovor na taj poklon bio je krajnje bezobrazan i jako sam se loše ponijela, ali u to vrijeme, stvorila sam određenu ideju o tome kako bi 'pravi' rođendanski poklon trebao izgledati i naravno da mi nikad nije palo na pamet zašto mi netko ne bi poklonio takav. Isto tako, bila sam premlada da bih pristojno prihvatila poklon i imala 'poker face', niti da bih znala što 'poker face' znači. 

Postoji toliko mnogo elegantnih načina kako da pristupite ovom scenariju koji ne uključuje otvaranje poklona. Možete napisati u pozivnicu da nema darova. Ili umjesto darova prikupljati donacije za dobrotvorne svrhe, pa neka svatko donira koliko može. Ili možete imati razmjenu knjiga umjesto darova. A, najjednostavniji od svih načina, jednostavno se dogovorite s djetetom da poklone otvarate nakon proslave

Možda te zanima... Trikovi kako potrošiti što manje za dječje rođendane Roditelji

Volim misliti kako bi moj sin bio sretan kad bi primio oslikano kamenje od svojih prijatelja, ali ni ne želim ga staviti u takvu situaciju. I ove godine, kad će imati svoju prvu rođendansku proslavu, imat ćemo slavlje, ali preskočit ćemo otvaranje poklona. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.