Vrtić Igre za djecu 29. studenoga 2018.

9 kreativnih ideja za zabavu koje će djeca obožavati

Foto: Freepik

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najlakše je djetetu tutnuti mobitel u ruke ili ga posjesti ispred televizora. Dobre stare offline igre zanimljive su i današnjoj djeci, a većina njih ima i edukativnu komponentu

Svi znamo da dječje igranje ne služi samo za tjeranje dosade i ubijanje vremena, nego je ono ključno za fizički, emocionalni, kognitivni i socijalni razvoj djeteta. Jasno je također da svi roditelji žele dobro usmjeriti te važne procese kako bi njihovo dijete postalo znatiželjna, kreativna, zdrava i sretna osoba. Igranje s djetetom i usmjeravanje djeteta na edukativne igre svakako su najbolji načini da to postigneš.

Budi djetetu dobar primjer

Da bi razvilo svoju kreativnost i sposobnost rješavanja problema, dijete je već u ranoj dobi dobro naučiti da samo može izmisliti igru i pronaći rekvizite u svojoj okolini. Naravno da mu roditelj sad to ne može ovako racionalno objasniti, stoga je najbolje da mu za takvo igranje poslužiš kao primjer. Jednostavnije rečeno: roditelji, igrajte se s djecom kako biste ih naučili kako da se igraju. Evo nekoliko igara za hladne zimske dane za koje ti neće trebati nijedan ekran (osim možda da provjeriš pravila igre).

Igre s papirom i olovkom

Dokaz da su za igru dovoljni minimalni rekviziti ako uključimo svoju maštu daju nam igre s papirom i olovkom. Sva djeca vole, a i odraslima je izazovno natjecati se u prisjećanju imena jednog grada, države, biljke itd. na zadano slovo, što se radi u jednostavnoj tablici koju sami možemo nacrtati. Dugo se možemo zabavljati i s igrom potapljanja brodova, a najjednostavnija igra ovog tipa je „igra iksića i oksića“, kad u jednostavnoj tablici nastojimo zauzeti tri uzastopna polja. Jednostavna su i napeta igra Vješala, gdje pogađamo određenu riječ da ne bismo završili na vješalima,

Figurice od papira

Od sve dostupne ambalaže različite veličine koju imaš doma i ukrasnog papira mogu se izrađivati kuće i cijeli gradovi. Želiš li potaknuti natjecateljski duh, možeš predložiti da je pobjednik onaj tko napravi najviši toranj ili neboder koji može stajati bez da ga itko pridržava. Jednostavnije origami figurice također su dobrodošle, čak i ako nemate ukrasnog papira.

Izmišljanje priča

Korištenjem lutki ili figurica koje ste dobili u pakiranju Lino žitarica potakni dijete da opiše karakter svakog  lika i razvija imaginaciju kreirajući priču koja sve te likove uključuje. Upozori dijete na nelogičnosti u priči jer mu tako možeš pomoći u razvijanju kritičkog razmišljanja. Tijekom igranja pomaži djetetu potpitanjima.

Mađioničar

Nauči par jednostavnih mađioničarskih trikova, djeca ih obožavaju. Čak i najjednostavniji trik kao što je skrivanje kuglice u jednoj od triju čašica koje brzo premećeš na stolu. Kasnije možeš dijete naučiti da ga samo izvodi i bit će glavna faca u vrtiću ili školi.

 

Objavu dijeli Tim Montague (@chitown_monty)

Vrući krumpir

Posjedni s djecom u krug u kojem ćete dodavati loptu što je brže moguće i istovremeno pjevati ili brojiti do unaprijed određenog broja. Iz igre ispada onaj kod koga se nađe lopta kad pjesma ili brojanje završi. Nastavite igrati dok ne ostane samo jedan igrač.

Igra smrzavanja

Izaberi najdražu pjesmu svoje djece na koju rado plešu. Objasni im da se „smrznu“, tj. ostanu u položaju u kojem su se našli, kad glazba prestane. Izazovnija varijanta ove igre jest da, kad glazba stane, svi moraju zauzeti određeni položaj, primjerice da nalikuju nekom slovu ili životinji.

Igraće karte

Od jednostavnog građenja kule sa što više katova do različitih kartaških igri, igraće su karte nepresušan izvor zabave i djeci i odraslima. Osim razvijanja pamćenja i rješavanja logičkih zadataka, djeca će usvojiti i načelo fair playa, što je vrlo važno za socijalizaciju uopće. 

 

Objavu dijeli Gabriel (@bryan__magic)

Neobična kutija

U veliku kutiju s poklopcem stavi neki zanimljiv predmet i s jedne strane izbuši rupu dovoljno veliku da dijete provuče ruku. Na temelju opipa dijete onda pogađa o kojem je predmetu riječ. Dijete može postavljati pitanja o tom predmetu, a i roditelj ga migovima može voditi do odgovora.

Potraga za blagom

Negdje u stanu sakrij određeni predmet ili više njih pa napiši zabavne upute i zagonetke koje vode do tog skrivenog blaga. Napetost se može postići ako iskoristite prave novčanice koje ste namijenili za dječji džeparac. Mjesta za skrivanje pronađi u prostorijama u kojima djeca najviše borave.

Za više igara koje možeš u zimsko vrijeme igrati kod kuće s djetetom, zaviri u Linov Kreativni kutak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.