Vrtić Dijete u vrtiću 13. prosinca 2022.

Smišljamo umjesto tebe - što pokloniti odgojitelji(ca)ma i učitelji(ca)ma za Božić?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Da, znamo, nije lako svake godine smisliti poklone za sve one kojima želimo dati do znanja da mislimo na njih. Za one koji su nam jako bliski još nekako i smislimo, ali što je s onima koji odgajaju našu djecu, koje uistinu cijenimo, ali ne znamo sve o njima?

Pa dobro, tko bi svake godine smislio neki originalni poklončić za svakog? Nije nimalo lako, znamo. Užu obitelj još nekako i „pokrijemo“, jer ipak provedemo dosta vremena pomno smišljajući što će ih razveseliti. No, božićni su blagdani vrijeme kad i drugim osobama u svom životu poželimo pokazati da nam je stalo do njih i da smo zahvalni za njihovu ulogu u našim životima.

Možda te zanima... Može li dijete dobiti previše poklona za Božić? O, da! Postavimo granice Roditelji

Možda najvažnije među tim osobama su odgojiteljice i odgojitelji, te učiteljice i učitelji. To su osobe koje provode uistinu puno vremena s našom djecom, koje igraju veliku ulogu u odgoju i usmjeravanju naše djece, pa stoga uistinu zaslužuju našu pažnju i zahvalnost. Pa iako znamo da nam puno znače, a posebno našoj djeci, često nam zadaje puno muke – što pokloniti odgojitelji(ca)ma i učitelji(ca)ma za Božić?  

Pa evo, mi smo razmislili malo umjesto tebe i pokušali sastaviti popis darova koji bi mogli biti korisni, simpatični, a i cjenovno pristupačni. Jer, ipak, ako imaš, na primjer, dvoje djece, brojka poklona se može popeti i na pet, a to nije lako „pokriti“.

Poklon bon

I sad već čujemo: „Ali to nije nimalo osobno!“ I istina je, nije. To je univerzalan poklon koji nikom neće biti višak, niti će ga ostaviti u kutu neiskorištenog, niti proslijediti dalje. Poklon bon u nekoj od drogerija ili shopping centara jednostavno ne može biti loš poklon. Možda nije jedan od poklona koji imaju onu dozu osobnosti koju neki žele, ali neće sigurno biti dočekan uz kiseli smiješak. Jedini bi problem mogao biti odmjeriti svotu novca koju staviti na bon, ali to ovisi o tvojim financijskim prilikama.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Majica

Govorimo o prilično „običnoj“ majici, može biti i jednobojna, s nekim otisnutim natpisom ili slikom. Naime, obrati pažnju. Kad govorimo o odgojiteljicama, obrati pažnju nosi li svoje majice umjesto 'pregače' (u nekim vrtićima je tako), pa bi ta majica mogla poslužiti kao vrtićka, odnosno radna majica. Neka bude udobna, a dobro smišljen, personaliziran natpis može ju itekako „podići“.

Ako se radi o učiteljicama, ovaj bi poklon također mogao biti dobra ideja, ali onda neka bude natpis vezan uz Božić. Iako, ako procijeniš da bi učitelj(ica) mogao/mogla to i inače nositi, ne mora biti isključivo božićna.

Putna šalica za kavu

Ako nekom treba šalica koja će grijati kavu i biti uvijek pri ruci, onda su to oni koji svoj radni dio dana provode uz djecu. Uz puno djece. Uistinu je velik izbor ovih šalica, a dizajn može poslužiti kao savršena točka na i poklona. Jedino možemo predložiti da za šalice koje odabereš najprije provjeriš recenzije. Naime, kao i kod svega, ima ih skupih, a nefunkcionalnih, ali i vrlo jeftinih, a odličnih.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kava ili čaj

Pa ne treba puno objašnjavati. Iako se čini kao otrcan poklon, može se napraviti da bude potpuno drukčiji. Može to biti neka finija kava koju ne pijemo svakoga dana. Čaj je isto tako dobra ideja, ali onaj finiji, pravi, koji se može kupiti u specijaliziranim trgovinama, kao i kava.

Čokolada

Za ovo vrijedi isto kao i za kavu. Kad si cijeli dan uz puno, puno djece, kockica čokolade će itekako dobro doći. No, nemoj kupovati čokoladu, nego nešto u obliku bombonijere, nešto što je unutar pakiranja zasebno pakirano, pa se može jesti u više navrata. Može to biti i sasvim mala količina slatkog, ali neka bude posebno fino, možda ručno rađeno ili slično.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Biljka

A zašto ne? Ima li boljeg od malo zelenila u domu? Zgodna teglica, možda neka simbolična biljka – uvijek laka za održavanje (da nekom ne nametneš obvezu brige o osjetljivoj biljci koja bi mogla uginuti prije Uskrsa. Postoje danas i razni oblici biljaka, kao na primjer biljke posijane u zemlji, u kutijici, koje će tek izrasti. Može to biti biljka iznenađenja ili neka određena.

Vlastita rukotvorina

Točnije – rukotvorina tebe i mališana. To je jedan od poklona koji su uistinu osobni, u koje je uložen trud, koji će biti lijepa uspomena uvijek. Promisli kakav bi najbolje pristajao, a pritom uzmi u obzir – misliš li da može stajati u prostoriji vrtićke grupe ili u razredu ili pak ciljaš na to da ga osoba ponese kući. Neka to ne bude nešto veliko, ali svakako neka i dijete sudjeluje u tome, pa da ima i njegov „potpis“. Može to biti neki božićni ukras ili nešto što će sadržavati inspiracijsku poruku ili slično.

Krema za ruke

E, ovo je jedan praktičan poklon! I u vrtiću i u školi se često peru ruke, pa je zimi često teško održavati nježne ruke i njegovanu kožu ruku. Zgodno je da ta krema stoji samostalno i ima pumpicu za kremu, pa da se može koristiti kroz dan, na poslu.

Masaža

Ovo je već možda malo teže pogoditi, zbog činjenice da ne znaš voli li osoba to, želi li iskoristiti, hoće li joj se svidjeti ili će propasti, ali bon za masažu je, ako znaš sve okvirne detalje, sjajna ideja! No, veliki je plus ako znaš gdje osoba živi, kako joj ne bi bilo nezgodno dolaziti na masažu.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Knjiga

Možda nisi sigurna koja bi se knjiga svidjela osobi kojoj poklanjaš, ali uvijek postoje neke univerzalne, neke koje će se svidjeti gotovo svima. Čak i ako ne pogodiš stopostotno, knjiga je poklon koji se može lako proslijediti, pa nećeš napraviti preveliki problem, odnosno nećeš previše pogriješiti. Neka to bude neka lagana, lako čitljiva knjiga za „odmor mozga“.

Planer/rokovnik

Ovo će dobro doći svakom čije su misli tijekom dana raspodijeljene na 20-ak djece. Može to biti personalizirani rokovnik (ima više opcija trenutno, samo moraš ipak donekle poznavati osobu) ili pak „najobičniji“ rokovnik. Samo obrati pažnju na unutrašnjost i promisli je li user-friendly.

Možda te zanima... 10 dječjih imena koja nose duh blagdana i njihova značenja Trudnoća Možda te zanima... Dijete ne želi grliti druge? To je sasvim u redu, stani na njegovu stranu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.