Trudnoća 27. lipnja 2024.

Zašto imamo toliko muških ginekologa? Odgovor će te iznenaditi

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedan razlog će te iznenaditi... sve se svodi na veličinu ruke

Pacijentice ponekad preferiraju da o zdravlju njihovih reproduktivnih organa brine žena. Ipak, činjenica je da većinu ginekologa čine muškarci. Ginekologinja dr. Anita Mitra otkrila je zašto je to tako, piše Huffington Post, a razlog te može iznenaditi jer je vezan za fizičke razlike između žena i muškaraca.

"Zašto ima toliko muških ginekologa? To je pitanje koje često čujemo od svojih pratiteljica. Iako imam mnogo fantastičnih kolega ginekologa, shvaćam da ponekad jednostavno više volite ženu", kaže dr Anita Mitra u videu koji je objavila na Instagramu. "Zašto je toliko muškaraca u ovoj profesiji? Ginekologija je više kirurška specijalnost u usporedbi s opstetricijom, a kirurgija je uvijek bila područje u kojemu su muškarci više dominirali, što je povezano s rodnim predrasudama", pojasnila je dr. Mitra.

"Kirurški instrumenti općenito su dizajnirani za muškarce. Naime, oni s velikim ručkama mogu biti nezgrapni za male ruke. Ljude uvijek iznenadi kad im ovo kažem", dodala je. "Za sada ne znam kompaniju koja bi proizvodila medicinske instrumente za ženske ruke", kaže ona.

Dr. Mitra je još istaknula i da se žene mogu suočiti sa seksizmom na radnom mjestu, iako se to mijenja, te je priznala je da se s tim problemom suočavaju i žene izvan medicinske profesije.

"Srećom, postoji mnoštvo inspirativnih ginekologa i kirurga. Stoga nemojte odustati ako je to put kojim želite ići u karijeri", kazala je.

Možda te zanima... Ovo su najbolji ginekolozi u Hrvatskoj u 2023. godini u Hrvatskoj Roditelji
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.