Trudnoća Trudnica 25. rujna 2015.

Utječe li MRSA u ranoj trudnoći na plod?

zabrinuta žena
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mrsa je bakterija koju rijetko nalazimo izvan bolničkih ustanova. Što ako je nalaz na nju pozitivan, odgovara ginekolog Erden radončić

Trudna sam 8 tjedana i vaginalno mi je dijagnosticirana stafilococus areus (MRSA). Zanima me koliko je opasna, može li utjecati na plod i mogu li je izliječiti tijekom trudnoće?

MRSA je vrlo nezgodna bakterija koja primarno spada u hospitalne infekcije, gdje se "udomila“ zahvaljujući selekciji rezistentnih sojeva davanjem ogromnih količina antibiotika. Rijetka je izvan bolničkih ustanova pa je često potrebno najprije revidirati nalaz, odnosno potvrditi da se ne radi o kontaminaciji. Stoga predlažem – pogotovo u odsutnosti bilo kakve rane ili povrede- da nalaz ponovite u nekom drugom laboratoriju kojim će se potvrditi ili isključiti takav nalaz. 

zabrinuta žena | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ukoliko je isti pozitivan, onda se svakako treba posavjetovati s infektologom, s obzirom da su svi antibiotici na koje je MRSA osjetljiva prilično novi stoga nejasnog učinka na plod u ranoj trudnoći.

Pretrage koje biste trebali napraviti prije trudnoće

Obavezne krvne pretrage na početku trudnoće

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.