Trudnoća Trudnica 12. ožujka 2018.

Sve važno o oralnom zdravlju u trudnoći

Foto: Poliklinika ARENA
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U trudnoći bi posjeti stomatologu trebali biti češći nego inače tj., otprilike svaka 3 mjeseca, a stomatološke zahvate je najbolje planirati između 14. i 34. tjedna trudnoće

Trudnoća je novo, promijenjeno stanje organizma žene, a poznato je da promjena razine hormona utječe na mnoge sustave u organizmu. Doktori dentalne medicine iz zagrebačke Poliklinike ARENA naglašavaju da je važno upoznati sadašnje i buduće trudnice s mogućim promjenama u usnoj šupljini te njihovim zbrinjavanjem.

Čak i žene koje održavaju dobru oralnu higijenu tijekom trudnoće nesvjesno zanemare svoje stare navike zbog mučnina, povraćanja i osjećaja umora tijekom trudnoće. Loša oralna higijena, uz promjene hormona (povišeni estrogen i progesteron) u trudnoći uzrokuje promjene na zubnom mesu (gingivi). U tom slučaju naoko je vidljiva otečena, crvena i bolna gingiva, sklona krvarenju. Upala zubnog mesa (gingivitis) pojavljuje se u 30 - 75 % trudnica. Ovo stanje se može riješiti poboljšanjem oralne higijene po uputama stomatologa, u suprotnom upala može napredovati i prijeći u parodontitis (upala potpornog tkiva zuba), a rezultat može biti gubitak zuba. Osim što parodontitis ugrožava stanje zuba i okolnog tikva, on povećava mogućnost prijevremenog poroda i rađanja novorođenčeta niže porođajne težine što je negativno po zdravlje djeteta. Ukoliko se upala zubnog mesa nastavi i nakon poroda, preporučuje se posavjetovati sa stomatologom te specijalistom parodontologije.

 | Author: Poliklinika ARENA Foto: Poliklinika ARENA

U nekim slučajevima se kod trudnica može pojaviti crvena, mekana oteklina na zubnom mesu (najčešće u području gornjih prednjih zubi) koja može biti bolna i krvariti. Ovu promjenu nazivamo piogenim granulomom (trudnički granulom) a nastaje zbog povećane razine hormona te loše oralne higijene. U većini slučajeva je potrebno samo pratiti promjene te ona najčešće nakon poroda spontano nestaje. U rijetkim slučajevima dolazi do potrebe za kirurškim uklanjanjem.

Otečena i osjetljiva gingiva može otežavati pranje zubi te se stanje samo dodatno pogoršava. Osim upale zubnog mesa, zbog nedovoljne oralne higijene na zubima, lako nastaje karijes. Nastanku karijesa pogoduju i učestala povraćanja (smanjen pH u ustima) te konzumiranje hrane bogate rafiniranim ugljikohidratima i neredovite kontrole kod stomatologa.

Kod nekih trudnica moguća je patološka pomičnost zuba bez prisustva upale zbog povećane razine estrogena i progesterona, što nakon trudnoće prestaje.

U trudnoći bi posjeti stomatologu trebali biti češći nego inače tj., otprilike svaka 3 mjeseca, a stomatološke zahvate je najbolje planirati između 14. i 34. tjedna trudnoće. Anestetike je najbolje koristiti s oprezom i u najmanjoj količini koja djeluje, a u stomatološkoj praksi se od lijekova uglavnom koriste analgetici i antibiotici. Ovi lijekovi se mogu koristiti i u trudnoći ukoliko je potrebno, ali isključivo prema uputama liječnika. Radiološko snimanje trudnica izvodi se samo u slučajevima kada je doista od iznimne važnosti uz sve mjere opreza.

 | Author: Poliklinika ARENA Foto: Poliklinika ARENA

Oralna higijena trudnice treba biti prema uputama stomatologa. Opće upute su pranje zubi četkicom i pastom 2 puta dnevno po 3 minute, čišćenje međuzubnih prostora zubnim koncem, interdentalnim četkicama ili vodenim tušem te četkanje jezika. Osim uobičajenih uputa o oralnoj higijeni, stomatolog može dati individualne dodatne upute ovisno o stanju oralnog zdravlja prije trudnoće i pregleda. Nakon povraćanja nije dobro odmah prati zube, nego samo vodom isprati usnu šupljinu kako bi neutralizirali kiseli sadržaj koji oštećuje površinu zuba te su tada podložniji dodatnom mehaničkom oštećenju ukoliko odmah upotrijebimo četkicu. Zube je najbolje oprati sat vremena nakon povraćanja. Ukoliko pranje zubi uzrokuje nagon na povraćanje, potrebno je prilagoditi se, toj situaciji koristeći četkicu sa što manjom glavom te pastu ugodnog okusa.

Prehrana trudnice je od iznimnog značaja za plod i nju samu. Za izgradnju zuba ploda potrebne su bjelančevine, masti, ugljikohidrati i razni minerali. Hrana bogata C vitaminom jača zubno meso. Dovoljan unos kalcija putem hrane, osim za razvoj kostiju, bitan je i za razvoj zubi ploda. Ukoliko nema dovoljnog unosa kalcija, crpsti će se iz kostiju majke dok oslobađanje kalcija iz zuba nije moguće.

Trudnica koja održava dobru oralnu higijenu uz redovite kontrole i pridržavanje uputa stomatologa neće imati nikakvih značajnih promjena u usnoj šupljini tijekom trudnoće. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili nedoumica oko ove teme, specijalisti iz Poliklinike ARENA rado će vam odgovoriti na svako pitanje pozivom na 01/6542-655.

Stomatološka poliklinika ARENA 
Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb 
Tel: 01/6542-655 
Web: http://www.arenapoliklinika.hr  
E-mail: info@arenapoliklinika.hr
Facebook: https://www.facebook.com/ArenaPoliklinika/