Trudnoća Trudnica 03. srpnja 2017.

Što dijagnoza omfalokela u ranoj trudnoći znači za bebu?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja odgovara zabrinutoj čitateljici ima li razloga za brigu ako joj je u 9. tjednu trudnoće dijagnosticirana blaža fiziološka omfalokela

Je li opasna omfhalocoela u 9. tjednu trudnoće, ima li kakvih posljedica i razloga za brigu? Po zadnjoj mjesečnici, trudna sam 9 tjedana i 3 dana. Na ultrazvuku mi je ginekolog rekao da je trudnoća 11 tjedana jer je beba veća. I da joj se trbušni zid nije do kraja zatvorio. Postoji vrećica sa crijevima pa pupkovina, ali da se to ima vremena zatvoriti do 12. tjedna. Napisao mi je još SV=0.55 što ne znam što znači te da za dva tjedna moram raditi testiranja (markeri sy Down). Ne znam imam li razloga za brigu budući da u prvoj trudnoći nije napisano da moram na testiranja i nije bilo te kratice SV. Inače imam 26 godina. Znači, dijagnoza je blaža omphalocoela.

Već krajem 9. tjedna i ulaskom u deseti tjedan postaju jasno vidljivi dijelovi fetalne anatomije i građe. Tada se može uočiti u nekih fetusa i fiziološka hernija (izbočenje) srednjeg crijeva kao hernijacijska tvorba uz samu prednju trbušnu stijenku, smještena u medijalnoj liniji, a s njezine površine polazi pupkovina. Ovaj nalaz se naziva fiziološka omfalokela i može perzistirati do navršenih 12 tjedana kada se naglim rastom fetusa povećava njegov kapacitet prostora trbušne šupljine, što pak omogućuje povrat crijeva u abdominalni prostor.

ultarzvuk 12 tjedana Možda te zanima... Zašto je važan ultrazvučni pregled u 12. tjednu trudnoće? Trudnoća

Kako je ovaj nalaz prisutan samo kod nekih fetusa, uočavanje ovog nalaza i informiranje trudnice o tome obično unosi nemir i zabrinutost. Tim više što ovaj nalaz treba pratiti te se tek nakon 12. tjedna trudnoće može zaključiti radio li se o fiziološkom izbočenju (fiziološkoj omfalokeli) ili stvarnom defektu zatvaranja prednje trbušne stijenke.

U skladu s time, mišljenja sam da se treba pričekati navršenih 12 tjedana trudnoće i tada na osnovu UZV nalaza donijeti zaključak o čemu se radi. Svakako, treba računati s mogućnošću fiziološke hernije tj. normalnog nalaza.

par, doktor Možda te zanima... Kombinirani probir: napraviti ga ili ne? Trudnoća

Što se pak tiče preporuke tj. upućivanju trudnice na antenatalnu dijagnostiku (kombinirani test), to je prema preporukama i važećim smjernicama uputno za svaku trudnicu neovisno o dobi i nalazu. Ipak, moram napomenuti da je postojanje omfalokele marker za kromosomopatije; dakle, ovo odstupanje u građi češće viđamo u fetusa s kromosomskim abnormalnostima. Ovaj se podatak ne odnosi na fiziološku omfalokelu jer ona je dio normalnog nalaza (kao što sam već ranije navela) i nije biljeg koji se povezuje s kromosomskim abnormalnostima.

Dakle, sve će biti puno jasnije s navršenih 12 tjedana trudnoće kada će se moći definirati postoji li zaista defekt zatvaranja prednjeg trbušnog zida (omfalokela), a samim tim i postoji li biljeg za kromosomopatije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.