Trudnoća Beba u trbuhu 26. kolovoza 2016.

Beba u trbuhu ima problem s bubrezima

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja dr.sc. Senka Sabolović Rudman objašnjava što znači dijagnoza proširenog kanalnog sustava bubrega kod djeteta u maternici

U 20. tjednu trudnoće mojoj bebi UZV-om je dijagnosticiran prošireni kanalni sustav oba bubrega 6 mm. Koji su mogući uzroci toga (osim genetike) te koje posljedice? Postoji li način da kanalni sustavi tijekom trajanja trudnoće dođu u normalu i kako ja kao majka mogu pomoći u tome svojoj bebi u trbuhu?

trudnica Možda te zanima... Sve što trebate znati o kombiniranom probiru Trudnoća

Proširenje kanalnog sustava bubrega ili pijelektazija najčešća su anomalija mokraćnog sustava fetusa. Dijagnoza pijelektazija važna je prije svega jer se ove promjene ubrajaju u takozvane "soft" ultrazvučne markere za Down sindrom i druge kromosomske greške u drugom tromjesečju trudnoće. To znači da bi ovisno o vašoj dobi, nalazima probira za sindrom Down u prvom tromjesečju (rani kombinirani probir) i UZV nalazu eventualnih postojanja drugih ultrazvučnih markera za kromosomopatije dolazila u obzir daljnja dijagnostika (amniocenteza). Napominjem da pijelektazije nisu apsolutni pokazatelj već samo marker blago povišenog rizika za kromosomopatije.

S druge strane, nalaz proširenja kanalnog sustava bubrega može biti rezultat postojanja suženja u kanalnom sustavu, tj. odstupanja u građi mokraćnog sustava. To će biti moguće ustanoviti samo daljnjim kontrolama i praćenjem u kojima onda takav nalaz postaje stalan te se dapače i pogoršava. Terapija ovakvih strukturnih abnormalnosti je samo operativna, i to uglavnom iza poroda.

ultrazvuk, par Možda te zanima... Pregled svih bebinih organa u 2. tromjesečju Trudnoća

Moguća je i opcija da nalaz proširenja kanalnog sustava bubrega nije rezultat niti kromosomopatija niti strukturnih abnormalnosti, već da se radi o urednoj građi i funkciji mokraćnog sustava. Buduće kontrole i daljnja obrada će pokazati o čemu se radi. Ako poduzmete sve preporučeno, mislim da ćete tako napraviti najbolje što možete u ovoj situaciji.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.