Trudnoća Trudnica 22. ožujka 2016.

Zašto muškarci varaju žene dok su trudne?

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća može izazvati i neugodne promjene u vezi, uključujući partnerovu nevjeru. "Žena se okreće mislima o djetetu i to neki muškarci mogu teško podnositi. Osjećaj da im netko na neki način oduzima partnericu koja je bila tu samo za njih, može biti frustrirajući za neke", kaže psihoterapeutkinja Ivana Grabar

Gretchen je bila trudna šest mjeseci kad je saznala da njen partner Marcus, s kojim je živjela skoro deset godina, ima ljubavnicu. Očajna se suočila s njim i priznao joj je aferu. Sada sama odgaja njihovu kćerkicu i obitelji još nije priznala stvarni razlog zašto je prekinula s ocem svog djeteta.

Iako trudnoća može zbližiti partnere, može izazvati i neugodne promjene u vezi, uključujući nevjeru. Broj nevjernih muškaraca koji prevare svoje trudne partnerice ne može se procijeniti jer ovo je tema o kojoj se ne priča. 

"Malo je vjerojatno da ćete čuti o tome, posebno o prevari dok je žena trudna, ali vjerojatno je ovo puno češća pojava nego što ljudi misle", kaže dr. Scott Haltzman, psihijatar sa Sveučilišta Brown i autor knjige 'Tajne sretno udanih žena'.

Zašto dolazak bebe pogorša odnos kod 2/3 parova?

Važno je napomenuti da do prevare ne dolazi nužno samo zbog seksa. "Nevjera može proizaći iz emotivne potrebe, želje da se netko brine za njih, da se osjećaju važno ili posebno. Za mnoge muškarce, upuštanje u seksualne odnose, način je na koji dolaze do emotivne bliskosti. Ako ih partnerica odbija od sebe, ne osjećaju se odbijeno samo seksualno, nego i emotivno", objašnjava dr. Haltzman.

Osjećaj da im netko oduzima partnericu

Ivana Grabar, profesorica pedagogije i psihoterapeutkinja, objasnila nam je kako se muškarac osjeća kad je žena trudna te kako očekivanje bebe mijenja cijeli odnos para

Kojih se promjena nakon dolaska bebe najviše plašite?

 

Ivana Grabar, psiholog | Author: Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

 

"Ne možemo znati kako se svaki muškarac osjeća. Možemo samo zamišljati o tome kako nam je kada u naš odnos ulazi još jedna osoba. Ako smo željeli da dođe, radujemo se, ali i propitujemo sebe: hoću li biti dobar otac, majka... Pripremamo se na dolazak djeteta. Ako nas je to zadesilo iznenada, u nama mogu nastati različiti osjećaji: od osjećaja tjeskobe, da želimo pobjeći, do ignoriranja ili pak veselja. Žena se povremeno, a nekad i češće okreće mislima o djetetu i to neki muškarci mogu teško podnositi. Osjećaj da im netko na neki način oduzima partnericu koja je bila tu samo za njih, može biti frustrirajući za neke", kaže psihoterapeutkinja te objašnjava da do udaljavanja dolazi na isti način kao i u drugim životnim situacijama

Fokusiranost samo na bebu ugrožava partnerski odnos

Različiti su razlozi zašto ne dijelimo naše potrebe jedno s drugim: 

  • da zaštitimo ili sačuvamo partnericu od naših potreba koje ona sada ne može ispuniti na način kako smo navikli
  • zato što smo naučili probleme rješavati na svoj način
  • zato što nismo navikli uopće drugima govoriti o svojim teškoćama

"Povlačenje i česti izlasci iz odnosa rezultiraju udaljavanjem. Udaljavanje je podloga za nevjeru jer partner ima potrebu za bliskošću, ali ne umije pronaći način kako biti blizak na dublji način, pa odabire onaj površniji, tražeći samo seks bez obaveze na drugom mjestu", kaže.

Otvoreni razgovor i upoznavanje na dubljoj razini

Ivana Grabar savjetuje što mogu oboje partnera može učiniti u vrijeme kad očekuju dijete, da ostanu bliski i zbliže se još više te što mogu učiniti ako im je primjerice zabranjen seks, kako mogu poboljšati intimnost.

"Seksualni život se mijenja, ali je pogrešno razumijevanje da je seks zabranjen. Seks nije samo čin ulaska partnera u partnericu nego daleko više od toga. Različiti su načini na kojima možemo uživati u seksualnosti osobe pored sebe. To može biti prilika da se seksualni odnos razvije na nov, kreativan način. Naravno, za to je potrebno upoznavanje na još dubljoj razini, otvoren razgovor o tome kako će od sada upražnjavati seksualnost", objašnjava i kaže da nema recepta osim otvorenosti jedno prema drugom za sva pitanja kao što su: "Slažeš li se da vodimo ljubav tako da svatko zasebno postigne seksualno uzbuđenje? Je li ti u redu da..." i tako redom istraživati i prihvaćati granice svake osobe.

Prepoznajte znakove prevare

Mnogi muškarci boje se i da će se situacija još više pogoršati nakon što se dijete rodi. Troy je imao izvanbračnu vezu kad je njegova žena bila treći put trudna. "Fokus je bio na njoj, na ono što ona prolazi i ja sam se osjećao sve manje i manje važan", priznao je. U to vrijeme žena ga je odbijala i seksualno, a iako je on razumio da se osjećala nesigurno zbog promjena na svom tijelu, nije mu bilo lako prihvatiti odbijanje. "Htio sam se osjećati važno i cijenjeno i pomoglo mi je", rekao je, a njegova žena nikad nije saznala za aferu, a on kaže da ne žali zbog ničega.

Ruth Houston, osnivačica stranice InfidelityAdvice.com i autorica knjige 'Vara li vas? 829 znakova koji ga odaju', savjetuje budućim mamama da obrate pozornost na promjene u svojim vezama. Potencijalni znakovi su: neobjašnjivi izostanci iz kuće, neobični telefonski pozivi, provođenje više vremena na poslu, slaba zainteresiranost za seks i pretjerana briga za vanjski izgled.

Ipak pripazite da ne postanete paranoični pod utjecajem hormona, samo budite oprezni.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.